Emmanuel Macron va vizita Germania in iulie, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu cancelarul Olaf Scholz

externe

macron, scholz

Presedintele francez Emmanuel Macron intentioneaza sa viziteze Germania la inceputul lunii iulie, pe fondul dezacordurilor franco-germane in domenii politice cheie precum finantele, energia si modul in care trebuie tratata relatia cu China, scrie Politico.

Este de asteptat ca Macron sa soseasca in Germania pe 2 iulie si sa ramana pana pe 4 iulie, punctul culminant al vizitei fiind un banchet de stat la Palatul Bellevue din Berlin, gazduit de presedintele german Frank-Walter Steinmeier pe 3 iulie, potrivit unor oficiali familiarizati cu pregatirile vizitei.

De asemenea, presedintele francez urmeaza sa se intalneasca cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre politica europeana si internationala.

Vizita de stat planificata are loc intr-un moment sensibil. Relatiile dintre Germania si Franta s-au confruntat cu probleme serioase toamna trecuta, cand Macron a amanat o reuniune franco-germana a cabinetului. Reuniunea comuna a cabinetului a avut loc in cele din urma in ianuarie.

In timp ce cei doi lideri au gasit un teren comun in ceea ce priveste necesitatea de a actiona in fata subventiilor ecologice masive din SUA, intre Berlin si Paris raman insa diferente majore in domenii politice cheie. Printre acestea se numara reforma planificata a normelor financiare ale UE, presiunile franceze de a clasifica energia nucleara drept o tehnologie „verde” si modul in care trebuie pozitionata UE in contextul tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre SUA si China. Comentariile lui Macron intr-un interviu acordat luna trecuta publicatiei Politico, potrivit carora Europa nu ar trebui sa fie antrenata intr-un conflict americano-chinez privind Taiwanul, au declansat o reactie puternica din partea Germaniei.

In acelasi timp, Franta si Germania doresc sa isi intensifice cooperarea in ceea ce priveste abordarea razboiului Rusiei din Ucraina, precum si in chestiuni precum hidrogenul, semiconductorii si cipurile de calculator si apararea. In ceea ce priveste acest din urma aspect, Berlinul si Parisul intentioneaza sa dezvolte un avion de lupta comun impreuna cu Spania, precum si un tanc de lupta principal comun.

La 3 mai, ministrul francez al apararii, Sebastien Lecornu, a declarat ca se va intalni cu omologul sau german inainte de jumatatea lunii iulie pentru a discuta despre dezvoltarea noului tanc, care ar trebui sa inlocuiasca vehiculele germane Leopard 2 si franceze Leclerc.

Joi, Germania si Franta au lansat, impreuna cu alte sapte tari UE, o noua initiativa pentru a spori eficienta procesului decizional al UE, incercand sa treaca de la unanimitate la votul cu majoritate calificata in ceea ce priveste deciziile referitoare la politica externa si de securitate a blocului.

Mai multe etape ale vizitei de stat a lui Macron, care il va duce pe presedintele francez si in afara Berlinului, sunt inca in discutie, potrivit oficialilor.

O posibilitate inca neconfirmata este ca Macron sa se deplaseze la Dresda, capitala landului Saxonia din estul Germaniei, pe 4 iulie, unde ar putea vizita o uzina de cipuri Infineon, care a fost vizitata de presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la inceputul acestei saptamani si salutata ca o piatra de hotar pentru productia europeana de cipuri.

O alta optiune ar fi ca Macron sa faca un turneu in orasul Ludwigsburg din vestul Germaniei pe 3 iulie, inainte de a se indrepta spre Berlin. La Ludwigsburg, Institutul franco-german – o institutie de cercetare a celor doua tari care ofera consultanta in domeniul relatiilor bilaterale – isi sarbatoreste in acea zi cea de-a 75-a aniversare. La ceremonie au fost invitati „oaspeti de rang inalt din Germania si Franta”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: