news

Energia nucleara asigura acum 25% din productia de electricitate a Romaniei. SUA vor construi la noi si o centrala cu 12 reactoare nucleare mici

Centrala nucleara de la Cernavoda este principala sursa de producere a energiei, duminica dimineata, asigurand 25% din totalul national, potrivit datelor Transelectrica, citate de Agerpres.

Pe locul al doilea se afla carbunele, cu 24,4%, urmat de hidrocarburi – 24,2%, hidro – 17,1%, eolian – 6,5%, fotovoltaic – 1,9%, biomasa – 0,8%.

La ora 9:30, consumul tarii de electricitate era 5.951 MW, productia, de 5.661 MW, iar diferenta de 290 MW era importata.

Pe bursa de energie OPCOM, electricitate cu livrare duminica are un pret mediu de 687 de lei, cu un maxim de 999 de lei intre orele 18:00 si 19:00.

Romania si SUA au anuntat recent planurile de constructie a unei centrale cu 12 reactoare nucleare mici modulare americane, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

“Statele Unite ale Americii si Romania vor anunta astazi planurile de a construi primele reactoare modulare mici (SMR) in Romania, in parteneriat cu NU.Scale Power, aducand cea mai recenta tehnologie nucleara civila intr-o parte critica a Europei.

Parteneriatul va aduce tehnologia SMR in Romania, pozitionand tehnologia SUA sa fie lider in cursa globala pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o centrala NuScale cu 12 module, care va crea initial peste 6.000 de locuri de munca in SUA si Romania, cu potentialul de a crea 30.000 de locuri de munca in SUA si Romania pe masura ce proiectul creste”, este comunicatul ambasadei SUA

Autorizarea de catre autoritatea de reglementare in domeniul nuclear a SUA a reactoarelor modulare mici dezvoltate de NuScale Power inseamna ca aceasta tehnologie este sigura si de incredere, a declarat, joi, la Glasgow, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, intr-o conferinta de presa.

„Prin acordarea primului SMR (reactor nuclear modular de mici dimensiuni – Small Modular Reactor) a autorizarii din partea US Nuclear Regulatory Commission, tehnologia NuScale reprezinta o tehnologie nucleara sigura, de incredere si scalabila, care indeplineste solicitarile noastre, pentru a imbunatati calitatea vietii romanilor”, a afirmat Popescu.

Ministrul Energiei a participat la semnarea de catre directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghita, si de presedintele si directorul general al NuScale Power, John Hopkins, a documentelor oficiale ale acordului pe baza caruia cele doua companii vor coopera pentru constructia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni in Romania.

Popescu a mentionat ca autoritatile romanesti au in vedere plasarea de centrale cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni in locatiile termocentralelor pe carbune existente.

„Pe baza Planului National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice, Romania planuieste sa-si reduca emisiile de CO2 cu 55% pana in 2030 (…). Dezvoltarea de noi capacitati pana in 2030 este esentiala, cum 80% din termocentrale si-au depasit durata de viata normala, iar 66% din emisiile de CO2 sunt generate de sectorul energetic. Energia nucleara are un rol esential in decarbonizare. (…) Construirea unui reactor modular mic functional este o solutie tehnologica avansata si sigura, cu beneficii de mediu dovedite, producand energie fara emisii si care aduce beneficii directe sociale si economice comunitatii si care produce prosperitate economica. (…) O centrala SMR cu sase module, adica una de 462 megawati, va evita emiterea din carbune a 4 milioane de tone de emisii de CO2 anual, sau echivalentul a eliminarii de pe sosele a 6,6 milioane de masini anual. (…) Tinta noastra este sa plasam SMR in locatiile termocentralelor pe carbune existente, obtinand astfel reducerea amprentei de carbon, cu salvarea locurilor de munca si a veniturilor locale si garantand o tranzitie acceptabila pentru termocentralele pe carbune existente, pentru lucratorii din acestea, pentru comunitate si pentru afacerile locale”, a adaugat Virgil Popescu.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al Statelor Unite, remis marti de Ambasada SUA la Bucuresti, NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare in domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission).

Prin aceasta initiativa, este de asteptat ca primul modul NuScale sa fie construit pana in 2027, iar prima unitate completa cu 6 module sa fie finalizata pana in 2028. Acest lucru inseamna cu doi ani inainte ca reactorul sa fie utilizat in Statele Unite, conform planificarii, se mentioneaza in comunicatul remis de Ambasada SUA la Bucuresti.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

13 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

13 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

13 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

4 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

13 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

13 ore ago