Intram in epoca tantarilor. Din cauza incalzirii globale, insectele aduc boli mortale in zone in care nu au ajuns pana acum

life

virus West Nile, tantari, meningoencefalita, Romania, decedati

Exista foarte putini castigatori in criza climatica, dar oamenii de stiinta sunt destul de siguri ca va exista cel putin unul: tantarii, transmite CNN.

Aceste insecte – in cel mai bun caz enervante, in cel mai rau caz, mortale – se dezvolta in caldura si umiditate. Pe masura ce schimbarile climatice determina valuri de caldura mai frecvente si mai severe, precum si furtuni si inundatii care lasa in urma balti cu apa statuta in care se inmultesc, numarul tantarilor va exploda.

Pentru prima data in cateva decenii, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA avertizeaza cu privire la mai multe cazuri de malarie dobandita la nivel local in Statele Unite – o stire care a adus tantarii in centrul atentiei. Desi este prea devreme pentru a sti daca aceste cazuri specifice sunt legate de schimbarile climatice, oamenii de stiinta au avertizat ca malaria ar putea deveni mai frecventa in SUA, pe masura ce temperaturile cresc.

De asemenea a starnit noi preocupari cu privire la migrarea tantarilor in regiuni in care nu au mai fost de generatii – sau niciodata – si ce ar putea insemna asta pentru raspandirea bolilor mortale pe care le transmit.

Cresterea temperaturii permite tantarilor sa se  dezvolte mai repede si sa traiasca mai mult. In timp ce inainte mureau in timpul iernilor aspre din multe locuri, acum au o sansa mai mare de supravietuire si mai mult timp pentru a-si consolida populatia. De asemenea, caldura accelereaza timpul necesar unui parazit sau virus sa se maturizeze in interiorul unui tantar.

„Cu cat temperatura creste, cu atat procesul devine mai scurt. Deci, nu numai ca acesti tantari traiesc mai mult, dar pot fi infectati mai devreme”, a spus Oliver Brady, profesor asociat la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Ei au si alte beneficii. Cand este mai cald, mai multi oameni tind sa stea pe afara dimineata si dupa-amiaza tarziu, care reprezinta orele de varf pentru tantari.

Caldura impinge, de asemenea, orasele sa isi mareasca spatiul verde, ceea ce are un efect vital de racire, dar ar putea oferi, de asemenea, noi locuri de reproducere ideale pentru aceste insecte.

In SUA, numarul de „zile cu tantari” – cele cu conditiile calde si umede pe care le iubesc – a crescut in toata tara, potrivit unei analize recente a Climate Central, un grup de cercetare nonprofit.

Cercetatorii au analizat date de peste patru decenii in aproape 250 de locatii si au descoperit ca peste 70% dintre ele au devenit mai primitoare pentru tantari.

In timp ce majoritatea celor aproximativ 200 de specii de tantari din SUA sunt inofensive, exista aproximativ o duzina care pot transmite boli oamenilor, inclusiv virusurile chikungunya, denga, zika si West Nile.

In timp ce bolile grave transmise de tantari raman rare in SUA, alte tari nu sunt atat de norocoase.

In Africa subsahariana, unde malaria a avut consecinte devastatoare, schimbarile climatice ajuta tantarii sa-si extinda in mod semnificativ raza de actiune, potrivit cercetarilor recente.

Tantarul anofel care transmite malaria s-a mutat, in medie, la altitudini mai mari cu aproximativ 6 metri pe an si spre sud cu aproape 8 kilometri pe an, a constatat un raport al Universitatii Georgetown.

Este un ritm care urmeaza schimbarilor climatice si ar putea avea consecinte semnificative pentru zonele care nu s-au confruntat niciodata cu malarie pana acum si care probabil ca sunt nepregatite.

Febra denga este o alta boala potential mortala, care este pe cale sa explodeze intr-o lume mai calda.
Cunoscuta si sub denumirea de „febra oaselor rupte”, provoaca febra, greata, varsaturi, oboseala si diaree si, in unele cazuri, sangerare interna si deces. Nu exista nici un remediu sau un tratament specific pentru denga.

Peru se confrunta in prezent cu cel mai grav focar de febra denga transmisa de tantari din istorie, care a infectat aproximativ 150.000 de oameni si a ucis peste 250.

Expertii au spus ca nivelurile neobisnuit de ridicate de precipitatii si caldura au oferit conditii ideale pentru tantari. Desi oamenii de stiinta nu au evaluat inca rolul pe care l-au jucat schimbarile climatice in focar, legaturile par clare, spun cercetatorii.

Acum denga bate la usa Europei si SUA.

„Un miliard de oameni in plus vor fi expusi la conditiile meteorologice potrivite pentru transmiterea febrei denga, iar majoritatea acestor oameni se afla in Europa de Vest si in Statele Unite si in China temperata”, a spus Carlson.

Au existat focare raspandite la nivel local in Texas, Florida, Hawaii si Arizona.

Saptamana trecuta, Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor a avertizat ca specia Aedes albopictus – care poate transmite denga si chikungunya – migreaza spre nord si spre vest in Europa, in timp ce schimbarile climatice cuprind continentul cu cea mai rapida incalzire din lume.

„Surprinzatoare este viteza de raspandire”, a declarat pentru CNN Celine Gossner, expert principal in boli emergente si transmise prin vectori la ECDC. In doar un deceniu, numarul regiunilor in care se afla acest tantar a crescut de trei ori, a spus ea.

Chiar si cu aceasta noua expunere, totusi, este putin probabil ca SUA si Europa sa vada focare uriase sau un numar mare de decese din cauza virusului denga. In schimb, cresteri mari vor avea loc in zonele expuse deja, cum ar fi China si anumite parti ale Indiei.

„Este o situatie cu adevarat infricosatoare, deoarece un numar mare de oameni traiesc in aceste zone si chiar si schimbari minore ar putea fi catastrofale”, a spus el.

Comunitatile aflate deja in prima linie a crizei climatice vor fi intotdeauna cele mai afectate de bolile transmise de tantari si aici ar trebui indreptate investitiile, a spus Shannon LaDeau, cercetator la Cary Institute of Ecosystems Studies.

Dar mutarea bolilor transmise de tantari in regiuni precum SUA si Europa va fi un soc. „Oamenii care traiesc in zona temperata vor vedea ca modul lor de viata se va schimba destul de dramatic, deoarece inainte nu erau nevoiti sa-si faca griji”, a spus LaDeau pentru CNN.

Criza climatica nu este cu totul pozitiva pentru tantari. Unele locuri pot deveni pur si simplu prea calde.

„Exista un anumit prag dupa care chimia din corpul lor pur si simplu nu mai functioneaza”, a spus LaDeau. Vestea proasta este ca este posibil ca aceste locuri sa devina prea calde si pentru oameni.

Sunt inca multe necunoscute despre cum vor reactiona tantarii la criza climatica. Relatia dintre schimbarile climatice si boala este complexa.

Stim multe despre modul in care temperatura modifica capacitatea tantarilor de a transmite boli, putine despre cat de repede se muta tantarii in locuri noi si foarte putin despre cresterea populatiei generale de tantari.

Oamenii de stiinta lucreaza pentru a dezvolta instrumente care sa poata evalua mai bine legatura dintre bolile transmise de tantari si schimbarile climatice.

Intre timp, exista modalitati prin care oamenii se pot proteja de riscuri, inclusiv folosind repelente pentru tantari, plasand paravane la ferestre si usi si scapand de orice apa statatoare din locuri precum ghivece si jgheaburi.

Oamenii de stiinta lucreaza, de asemenea, la metode de inalta tehnologie pentru a reduce populatia de tantari. Un proiect din Florida a testat un tantar modificat genetic conceput sa transmita o gena letala care ucide tantarii de sex feminin – cei care musca.

Alte experimente implica utilizarea bacteriilor wolbachia, care pot preveni replicarea virusurilor in interiorul unui tantar, facandu-le mai putin transmisibile.

Apar si vaccinuri la orizont pentru boli precum denga si malarie. „Este extraordinar”, a spus Carlson.

„Dar daca acestea vor fi impartite in mod echitabil in intreaga lume este o alta intrebare”, a adaugat el.
In cele din urma insa, combaterea schimbarilor climatice va avea un impact urias.

„Calea pe care o ia lumea pentru a reduce poluarea cauzata de incalzirea planetei ar putea duce la un viitor foarte diferit pentru bolile transmise de tantari”, a conchis Brady.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: