Erdogan a reusit sa enerveze iar SUA: „Loviturile Turciei in Siria au amenintat direct siguranta personalului american”

externe

Pentagonul a declarat miercuri ca atacurile aeriene ale Turciei in nordul Siriei au amenintat siguranta personalului militar american, iar escaladarea situatiei a periclitat ani de progres de lupta impotriva militantilor gruparii Stat Islamic, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Aceste declaratii reprezinta cea mai puternica condamnare din partea Statelor Unite a operatiunilor aeriene ale Turciei din ultimele zile impotriva unei militii kurde din nordul Siriei.

„Recentele lovituri aeriene din Siria au amenintat direct siguranta personalului american care lucreaza in Siria cu parteneri locali pentru a invinge ISIS si a mentine custodia a peste zece mii de detinuti ISIS”, a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al Pentagonului, generalul de brigada al Fortelor Aeriene Pat Ryder.

Ryder a spus ca escaladarea situatiei ameninta progresul inregistrat in lupta impotriva militantilor gruparii Stat Islamic din regiune. El a adaugat ca SUA recunosc „preocuparile legitime de securitate” ale Turciei.

SUA au aproximativ 900 de soldati in Siria, in principal in nord-estul tarii, care colaboreaza cu Fortele Democratice Siriene (SDF) conduse de luptatori kurzi din YPG in eforturile de combatere a ramasitelor gruparii Stat Islamic.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri ca operatiunile aeriene ale Turciei sunt doar inceputul si ca va lansa o operatiune terestra la momentul potrivit, dupa aceste atacuri cu caracter de represalii. Ankara a lansat operatiunile aeriene in weekend, ca razbunare pentru un atac cu bomba produs la Istanbul in urma cu o saptamana, care a ucis sase persoane si pe care l-a pus pe seama YPG. Atacul nu a fost revendicat, iar PKK si YPG au negat orice implicare.

Turcia a lansat anterior incursiuni militare in Siria impotriva militiei kurde YPG, pe care o considera o aripa a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Turcia, SUA si UE au clasificat PKK drept grupare terorista.

Mai mult despre: ,

Comentarii: