Erdogan a scazut sub 50%, urmeaza turul doi. El le cere panicat reprezentantilor partidului sau sa pazeasca urnele de vot

externe

Recip Erdogan, infrant, alegeri municipale, Turcia

Recep Erdogan a scazut sub 50%, la 49,5% dupa numararea a peste 95 % dintre voturi, conform agentiei oficiale Anadolu. Rezultatele sunt contestate de Opozitie, care sustine ca Erdogan ar avea chiar mai putine voturi.

Kemal Kilicdaroglu are 44.7%.

Blocul de opozitie, Alianta Natiunii, a anuntat insa ca rezultatele preliminare arata ca Kemal Kilicdaroglu, care reprezinta coalitia celor sase partide de opozitie, il devanseaza pe presedintele Recep Tayyip Erdogan.

Mansur Yavas, primarul Ankarei si candidat al opozitiei la functia de vicepresedinte, a declarat ca rezultatele preliminare ale alegerilor arata ca liderul partidului de opozitie Kilicdaroglu a obtinut 47,42% din voturi, in fata celor 46,80% ale lui Erdogan.

„Raportez rezultatele clare care ne-au parvenit”, a declarat el la sediul opozitiei din Ankara.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat pe Twitter, in jur de ora 11 noaptea,  incercarile opozitiei de a anunta rezultatul inainte de termen si cerut partidului si functionarilor electorali sa ramana vigilenti cu urnele de vot.

„In timp ce alegerile s-au desfasurat intr-o atmosfera atat de pozitiva si democratica, iar numararea voturilor continua, incercarea de a anunta rezultatele in graba echivaleaza cu o uzurpare a vointei nationale”, a scris el.

„Le cer tuturor oficialilor si colegilor mei sa ramana la urnele de vot, indiferent de situatie, pana cand rezultatele vor fi finalizate oficial. Ii felicit pe toti cetatenii care au votat in numele democratiei si care participa la lucrarile electorale”, a subliniat Erdogan.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan se confrunta cu o majoritate a tarii care doreste o schimbare, noteaza CNN.

Confrom sondajelor, tinerii si-ar dori o situatie economica mai buna si mai multa democratie. „Nu exista nicio indoiala in aceasta privinta. Intrebarea este cine trebuie sa ofere acest lucru”, a declarat pentru CNN Asli Aydintasbas, fost jurnalist si cercetator invitat la Brookings Institution din Washington D.C.

„S-a discutat mult in aceasta tara despre cine ar trebui sa fie candidatul opozitiei. Intr-un fel, opozitia a propus… un nume putin riscant, Kemal Kilicdaroglu, pentru ca era mai in varsta si nu avea cele mai mari sondaje, in comparatie cu primarii din Ankara si Istanbul. Dar el s-a pozitionat ca un unificator, un fel de figura care ar putea fi un candidat de tranzitie.”

Can Selcuki, directorul general al Istanbul Economics Research, o companie de sondaje, a descris alegerile ca fiind un referendum asupra lui Erdogan si asupra schimbarii.

„Democratia s-a manifestat la urnele de vot. Acesta este singurul loc in care populatia isi poate manifesta preferintele intr-un fel sau altul, asa ca, din moment ce asa stau lucrurile, ies la vot”, a declarat Selcuki, adaugand ca alegatorii s-au saturat de inflatia cu doua cifre si de proasta guvernare.

Electoratul din Turcia a votat duminica in cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria moderna de 100 de ani a tarii, alegeri care l-ar putea inlatura pe presedintele Recep Tayyip Erdogan dupa doua decenii petrecute la putere.

Votul va decide nu doar cine va conduce Turcia, ci si cum va fi guvernata tara, cum va fi condusa economia intr-un context de criza profunda a costului vietii, si care va fi politica sa externa, care a luat turnuri neasteptate.

Daca niciunul dintre candidati nu va obtine peste 50% din voturi, un tur decisiv va avea loc peste doua saptamani, pe 28 mai.

Duminica, alegatorii au votat de asemenea pentru noul parlament, pentru care se anunta o cursa stransa intre Alianta Poporului, din care fac parte AKP al lui Erdogan, partidul nationalist MHP si altele, si Alianta Natiunii, a lui Kilicdaroglu.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: