Erdogan: „Am deschis portile. Si nu le vom inchide”. Peste 13.000 de migranti pun presiune pe frontierele Greciei

externe

Aproximativ 13.000 de migranti s-au deplasat la frontiera dintre Turcia si Grecia in urma amenintarilor presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan ca ii va lasa sa iasa din tara pe refugiatii care vor sa ajunga in Europa, a anuntat sambata ONU, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„Cel putin 13.000 de persoane sunt prezente de-a lungul a 212 km de frontiera”, conform Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM). Aceasta agentie a ONU a precizat ca printre migranti se afla „familii cu copii mici”.

Agentia europeana de control al frontierelor Frontex a anuntat duminica desfasurarea unor intariri si ridicarea nivelului sau de alerta la granita dintre Grecia si Turcia, unde mii de migranti incearca sa intre in UE, potrivit AFP.

„Am ridicat nivelul de alerta pentru toate frontierele cu Turcia la ‘inalt'”, a precizat o purtatoare de cuvant a Frontex intr-un comunicat transmis de la Bruxelles.

„Am primit o cerere de ajutor suplimentar de la Grecia. Am luat deja masuri pentru a trimite echipament tehnic si agenti suplimentari in Grecia”, a adaugat ea.

Comisarul european pentru Migratie, Margaritis Schinas, a scris pe Twitter ca a cerut o reuniune extraordinara a ministrilor de interne din UE pentru a discuta despre aceasta situatie.

El a adaugat ca „sunt in desfasurare consultari” intre presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul grec Kyriakos Mitsotakis si comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Turcia si-a deschis vineri frontierele migratorii cu Europa, amenintand ca va lasa sa treaca un nou aflux de refugiati sirieni daca nu obtine un sprijin activ de la UE in disputa sa cu Rusia in Siria.

„Ce am facut ieri? Am deschis portile. Si nu le vom inchide”, a afirmat sambata presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

La frontiera dintre Turcia si Grecia, situatia a fost tensionata sambata, cu ciocniri intre politistii greci care aruncau cu gaze lacrimogene si migranti care aruncau cu pietre.

Guvernul de la Atena a transmis ca a respins peste 4.000 de treceri ilegale de frontiera si ca autoritatile au arestat 66 de migranti care reusisera sa intre pe teritoriul Greciei, potrivit DPA.

In 2015, Grecia a devenit principala poarta de intrare in Europa pentru sute de mii de migranti, majoritatea fugind de conflictul sirian.A

 

Mai mult despre:

Comentarii: