Erdogan anunta ca rupe relatiile cu Atena: „Nu mai exista pentru mine”. Nu mai vrea sa vorbeasca niciodata cu premierul Greciei

externe

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat luni ca Ankara va lansa in scurt timp noi operatiuni militare la granitele de sud pentru a crea zone de siguranta pe o latime de 30 de kilometri, in scopul combaterii „amenintarii teroriste” din respectivele regiuni.

Operatiunile vor fi lansate imediat ce fortele militare, de informatii si de securitate vor incheia pregatirile in acest scop, a mentionat Erdogan, fara a da alte detalii.

Presedintele turc a mai afirmat ca premierul grec Kyriakos Mitsotakis „nu mai exista” pentru el, acuzandu-l ca a incercat sa blocheze vanzarea de avioane F16 Turciei.

„Am convenit sa nu includem tari terte in disputa noastra cu el. In pofida acestui fapt, saptamana trecuta el a fost in vizita in SUA si a vorbit in Congres, avertizandu-l sa nu ne dea avioane F16”, a declarat Erdogan intr-o conferinta de presa, dupa reuniunea de cabinet saptamanala, potrivit Agerpres.

Premierul grec „nu mai exista pentru mine. Nu voi accepta niciodata sa ma intalnesc cu el. Ne vom continua drumul alaturi de politicieni onorabili”, a subliniat presedintele turc.

Amintim ca in urma cu 10 zile, cand devenise deja certa cererea Suediei si Finlandei de a adera la NATO, Erdogan a iesit public pentru prima data sa spuna ca se opune.

”Atitudinea noastra nu e pozitiva. Deoarece, inainte de noi, NATO a facut o greseala in legatura cu Grecia, si stiti pozitia adoptata de Grecia impotriva Turciei. Nu vrem sa facem inca o greseala in aceasta chestiune”, a spus Erdogan.

Tensiunile dintre Turcia si Grecia s-au acutizat in vara lui 2020, cu privire la drepturile de foraj in zone din Marea Mediterana, unde Grecia si Cipru revendica prorpia zona economica exclusiva.

Turcia acuza Grecia si ca vrea sa isi extinda apele teritoriale in Marea Egee.

In ce priveste aderarea celor doua state, Ankara a inceput apoi negocierea si principalele lucruri pe care le cere pentru a nu da veto-ul sunt ca cele doua tari sa recunoasca Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si organizatiile afiliate drept organizatii teroriste, dar si ca Turcia sa primeasca o noua transa de avioane F-16 si sa-i fie modernizate aeronavele de acelasi tip pe care deja le detine.

Totodata, Erdogan forteaza mana aliatilor si le cere ca Turcia sa fie inclusa in programul F-35, din care a fost exclusa dupa ce a cumparat sisteme S-400 de la rusi, in 2019. Totodata, vrea sa-i fie ridicate toate sanctiunile care au fost impuse dupa aceasta achizitie.

Comentarii: