Erdogan vrea sa distruga mostenirea lui Ataturk. Vrea referendum privind „dreptul de a purta val in aparatul public, in scoli si universitati”

actualitate

recep tayyp erdogan, turcia

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus sambata un referendum asupra unei schimbari constitutionale pentru a garanta dreptul de a purta val in aparatul public, in scoli si universitati, relateaza AFP.

„Daca ai curaj, vino, sa supunem acest lucru la referendum (…). Sa decida poporul”, a spus Erdogan intr-o alocutiune televizata, adresandu-se liderului principalului partid de opozitie, Kemal Kilicdaroglu, cel care a propus initial o lege pentru garantarea dreptului de a purta val.

Dezbaterea asupra valului islamic s-a intensificat in Turcia, in perspectiva alegerilor prezidentiale si legislative care au loc anul viitor.

In Turcia, stat majoritar musulman, dar laic prin Constitutie, portul valului a fost mult timp interzis pentru personalul din functii publice, in scoli si universitati, precum si in anumite locuri, inclusiv in parlament si sediile armatei. Masura a fost luata de fondatorul Turciei moderne, Kemal Ataturk. Restrictiile au fost ridicate in 2013 de guvernul lui Erdogan.

La inceputul lui octombrie, Kemal Kilicdaroglu, liderul CHP (Partidul Popular Republican), a declarat ca „au fost erori in trecut in legatura cu valul” si „e timpul” ca aceasta problema sa fie adusa in discutie, el vizand astfel, potrivit observatorilor, sa le arate alegatorilor conservatori, care voteaza in mod traditional pentru partidul lui Erdogan (Partidul Justitiei si Dezvoltarii, AKP), ca nu au de ce sa se teama in cazul unei schimbari de putere, explica AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: