Eroarea contabila care ar putea spulbera coalitia de guvernare din Germania. Fracturi grave in relatia dintre cele trei partide

externe

olaf scholz, alegeri SUA, Donald Trump, Joe Biden, sanse

Cand social-democratii germani au format o coalitie in trei cu Verzii si conservatorii din Partidul Liber-Democrat in 2021, ei au prezentat alianta neconventionala ca fiind un menage a trois progresist care va transforma politica germana, relateaza Politico.

Insa fracturile din cadrul guvernului sunt acum afisate din plin dupa ce cea mai inalta instanta din Germania a decis miercuri ca piesa centrala a strategiei de mediu a aliantei – un plan de a redirectiona 60 de miliarde de euro ramase de la un fond de urgenta COVID-19 pentru a finanta agenda climatica a coalitiei – a fost neconstitutionala.

Decizia a lasat o gaura uriasa in mijlocul agendei legislative a coalitiei, in special in planul de a reface economia germana prin renuntarea la combustibilii fosili. Daca partidele nu reusesc sa gaseasca o noua modalitate de a finanta aceste planuri, coalitia insasi s-ar putea prabusi rapid, avertizeaza unii analisti.

„Daca vreti sa puneti punctul pe i, ati putea spune ca aceasta coalitie s-a intors de la zero”, a declarat Albrecht von Lucke, un important politolog si comentator german. „Am impresia ca niciunul dintre cele trei partide nu este capabil sa gaseasca o solutie”, a mai spus el.

Guvernele germane rareori se prabusesc, atat din cauza obstacolelor constitutionale, cat si a faptului ca aproape toate coalitiile de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace au fost aliante de doi, care tind sa fie mai stabile. Cu toate acestea, discordia profunda din actuala coalitie a alimentat speculatiile potrivit carora cancelarul Olaf Scholz ar putea renunta la Verzi si la Democratii Liberi (FDP), si ar putea incerca o coalitie cu crestin-democratii de centru-dreapta.

Cu mai putin de doi ani pana la urmatoarele alegeri nationale, asteptate in toamna anului 2025, un astfel de rezultat pare putin probabil, mai ales pentru ca nu este clar cum ar beneficia crestin-democratii, care acum conduc cu o marja larga in sondaje, in calitate de partener secundar.

Cu toate acestea, faptul ca observatorii seriosi chiar iau in considerare un colaps subliniaza profunzimea dezbinarii guvernului de la Berlin.

Impasul judiciar, prima data cand Curtea Constitutionala a respins un buget federal, evidentiaza ceea ce criticii considera a fi o prapastie uriasa intre ambitiile nobile ale coalitiei si abilitatile sale legislative.

In iulie, guvernul s-a confruntat cu o situatie similara cand instanta a suspendat un vot in Bundestag, parlamentul german, asupra unei legi istorice privind incalzirea locuintelor, deoarece coalitia nu a acordat opozitiei suficient timp pentru a o evalua. Alte initiative majore, cum ar fi o lege privind bunastarea copiilor, au fost intarziate din cauza luptelor interne persistente din cadrul coalitiei, care, potrivit sondajelor, este una dintre cele mai putin apreciate din istoria Germaniei.

Doar o treime din populatie doreste ca actualul guvern sa ramana in functie, potrivit unui sondaj pentru televiziunea publica germana publicat saptamana trecuta. Peste 40 la suta dintre germani au cerut alegeri anticipate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: