Esec major al guvernarii PSD-ALDE privind Agentia Europeana pentru Medicamente. „Incompetenta si dezinteres”, reactie de la Bruxelles

politica

Europarlamentarul Siegfried Muresan a afirmat, luni, ca guvernul PSD – ALDE poarta toata vina pentru ca Romania a ratat gazduirea Agentiei Europene pentru Medicamente.

„Romania a ratat astazi, oficial, oportunitatea de a gazdui o agentie importanta europeana, Agentia Europeana pentru Medicamente (European Medicines Agency — EMA). Vina pentru acest esec este in totalitate a Guvernului PSD — ALDE, care, din dezinteres si incompetenta, a pregatit o candidatura slaba si nu a reusit sa obtina sprijinul statelor din regiune pentru a gazdui EMA, ce va fi relocata din Londra dupa decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana (UE)”, a declarat Siegfried Muresan, intr-un comunicat de presa.

El a precizat ca Romania era unul dintre cele cinci state, alaturi de Bulgaria, Croatia, Cipru si Slovacia, care nu gazduiau nicio agentie europeana, iar, dintre acestea, tara noastra are cea mai mare intindere geografica si cea mai mare populatie.

„Romania trebuia sa prezinte si o candidatura serioasa pentru EMA. Or, asa cum am atras atentia inca din luna august, dupa ce s-au depus dosarele de candidatura, Guvernul PSD-ALDE a propus pentru gazduirea agentiei un loc de constructie a noului sediu care pare ca a fost ales de la inceput sa garanteze esecul tarii noastre in aceasta competitie. Guvernul, asa cum ne anunta victorios intr-un comunicat de presa, propunea construirea noului sediu in spatele statiei de metrou Pipera. Este chiar statia de metrou unde, la orele de varf, se sta la coada si cate 10-15 minute numai ca sa ajungi la peron”, a spus Siegfried Muresan.

El a sustinut ca un alt dezavantaj al candidaturii Romaniei a fost acela ca nicio linie de transport public nu leaga zona de Aeroportul din Otopeni.

„Sa mai vorbesc despre lipsa trotuarelor pe ambele sensuri de mers dintr-un capat intr-altul al Bulevardului Dimitrie Pompeiu sau despre starea in care se afla trotuarele existente? Sau despre cat de mult ar fi valorat in ochii evaluatorilor candidaturii noastre daca ar fi existat o pista de biciclete sau daca primarul Capitalei, Gabriela Firea, si-ar fi asumat construirea uneia ca dovada de sustinere a unei actiuni a Guvernului condus de partidul din care face parte?”, a afirmat Siegfried Muresan.

In opinia sa, esecul Romaniei in cursa pentru EMA este „cauzat exclusiv de PSD si ALDE, de Guvernul si primarii sai din Bucuresti, primarul general, Gabriela Firea, si primarul Sectorul 2, Mugur Toader”.

„Este, de asemenea, esecul primarilor PSD care au condus Bucurestiul in ultimii 10 ani si din cauza carora Capitala Romaniei este departe de standardele europene. Este si un esec al Guvernului de a obtine sprijinul statelor din regiune pentru aceasta candidatura. Ministrii PSD-ALDE spun mereu despre Romania ca este lider regional, dar vedem ca nu au obtinut sustinerea statelor din regiune, ceea inseamna ca suntem singurii care ne vedem drept lider regional”, a mai aratat Siegfried Muresan.

Orasul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seara, pentru a gazdui sediul Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), care va trebui sa fie mutat de la Londra in perspectiva iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, transmit agentiile internationale de presa.

Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP si Reuters, dupa ce in runda a treia de vot, in care au intrat orasele Milano si Amsterdam, cele doua orase candidate au obtinut un numar egal de voturi, presedintia estoniana a Consiliului Uniunii Europene a trecut la urmatorul pas procedural — tragerea la sorti.

Dupa alocarea sediului EMA va urma procedura de vot pentru desemnarea viitorului sediu al Autoritatii Bancare Europene (EBA). Gazduirea sediilor EMA si EBA se traduce prin locuri de munca si vizibilitate pentru orasele si tarile gazda si de aceea competitia a fost extrem de dura.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: