Esecul motiunii grabeste de fapt distrugerea PSD. Sociolog: „Sunt ca tancul ruginit care scartaie ratacit pe niste dealuri ca sa arda tot carburantul”

analize

Sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, arata intr-o analiza publicata pe Facebook ca esecul motiunii de cenzura este departe de a fi o victorie pentru PSD, reprezentand de fapt „o povara in plus pentru PSD si ALDE”.

„In realitate, pe termen mediu si lung, esecul motiunii de astazi e o povara in plus pentru PSD si ALDE. Jumatate din parlamentarii PSD stiu ca din 2020 vor pleca acasa, cei ai ALDE, cu totii. Ramanand alaturi de guvern, nu fac decat sa-si prelungeasca agonia. Sper ca partidele din Opozitie sa-si inchida definitiv usile pentru transfugi, caci vor fi multi. La anul, va fi ca in Saigon in 1975, daca va amintiti filmele de arhiva. Dar ei nu trebuie salvati, trebuie lasati in propria mizerie, probabil ca nici nu merita mai mult.

Nu e prea mare fericire nici in cealalta jumatate a parlamentarilor PSD. Unii au fost in pozitii executive in ultimii doi ani, altii au codosit pe langa institutii, ametiti de victoriile lui daddy asupra statului paralel. Imunitatea lor va fi la discretia viitoarei majoritati, iar faptele s-au inregistrat undeva intr-un server magic care se va deschide dupa 2020. Nici primarii nu sunt mai veseli in privinta asta. Nici bagatorii de seama de pe langa Dancila. Iata, Valcov si-a mai luat un control judiciar.

Cel mai greu e sa guvernezi cu 27% sustinere populara, in conditiile in care bugetele la nivel local si central sunt praf, iar justitia redevine puternica. Trebuie sa calci in varful picioarelor, sa tremuri, sa te milogesti, sa negociezi. Birocratia nu mai asculta, pentru ca stie ca esti mort, parlamentarii devin indisciplinati si-si cauta solutii de supravietuire individuala. Viorica are putina autoritate in fata armatei de disperati din partid, iar ea se va diminua pe masura ce se apropie alegerile.

Spectacolul motiunii de azi arata ca PSD si ALDE (cum prevazusem) nu pot renunta la temele si minciunile favorite. Nici la figurile odioase care au topit procente bune din zestrea partidului. Mai mult, au adaugat o gogoasa noua: frauda la europarlamentare. Tariceanu e vioi si preia discursul lui Dragnea in speranta ca va canibaliza niste voturi de la nostalgicii lui daddy din PSD. Linia generala de mesaj face parte si ea din propaganda clasica, sovietica, bazata pe frica: astia care vin urmeaza sa taie, noi dam. Nu-i mai asculta nimeni, n-au pic de subtilitate, sunt ca tancul ruginit care scartaie ratacit pe niste dealuri ca sa arda tot carburantul (ceea ce-si doresc si consultantii lor :)).

Repet pentru cei care sustin ca guvernarea trebuie preluata de politicieni responsabili cu orice pret: nu cu orice pret. Intr-o democratie avansata, intr-o asemenea situatie, partidele mergeau la alegeri anticipate. Isi reinnoiau mandatul pentru patru ani, conform noii configuratii electorale. La noi nu se pot face anticipate decat teoretic. E incorect sa ceri opozitiei sa preia puterea pentru un an si jumatate si sa stranga maldarul de gunoi ramas in urma PSD, ca apoi sa vina tot PSD si s-o ia de la capat. Tot ce poate face opozitia acum e sa limiteze dezastrul, in Parlament, si asta e mai usor, cu o majoritate aflata in degringolada”, a explicat Lazaroiu pe Facebook.

Motiunea de cenzura ”Guvernul Dancila trebuie demis! Fara OUG-uri, fara parole de acces si fara cozi la vot” a fost respinsa, marti, de Parlament.

Au fost inregistrate 200 de voturi favorabile, 7 impotriva si 3 abtineri, fiind necesare 233 de voturi favorabile pentru ca motiunea sa fi fost adoptata.

„Motiunea de cenzura nu a intrunit voturile necesare pentru a fi adoptata”, a precizat presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: