Esenta discursului lui Putin: „Consider ca zonele ocupate din Ucraina apartin Rusiei si orice incercare de a le revendica va declansa un raspuns nuclear”

externe

Jurnalistul Yaroslav Trofimov, seful corespondentilor externi ai prestigioasei publicatii The Wall Street Journal, a sintetizat in doua fraze noul discurs delirant al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

„Putin: Consider ca zonele ocupate din Ucraina apartin Rusiei si orice incercare de a le revendica va declansa un raspuns nuclear.

Daca acest principiu este lasat sa ramana in picioare, ce il va impiedica sa anunte ca el considera Varsovia, Riga sau Berlin ca fiind Rusia?”, a sintetizat jurnalistul.

Rusia este pregatita sa utilizeze „toate mijloacele sale de aparare”, inclusiv nucleare, pentru a „se apara”, a avertizat miercuri presedintele Vladimir Putin intr-un discurs televizat adresat natiunii, potrivit AFP.

„Noi vom utiliza cu siguranta toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia si poporul nostru”, a afirmat presedintele rus intr-o alocutiune televizata inregistrata. „Nu este o cacealma!”, a avertizat Putin, dupa ce a acuzat Occidentul ca vrea „sa distruga” Rusia.

Presedintele rus a anuntat miercuri o „mobilizare partiala” a rezervistilor, deschizand calea pentru o escaladare majora a conflictului in Ucraina, in timp ce razboiul a ajuns in a saptea luna, iar Moscova pierde teren pe campul de lupta, conform agentiilor de presa internationale.

„Consider ca este necesar sa sustin propunerea (Ministerului Apararii) privind mobilizarea partiala a cetatenilor in rezerva, a celor care deja au servit in armata si care au o experienta pertinenta”, a declarat Putin.

„Decretul privind mobilizarea partiala a fost semnat” si va intra in vigoare „astazi”, a adaugat el.

„Nu vorbim decat despre o mobilizare partiala”, a subliniat presedintele rus, in conditiile in care in ultimele ore au circulat zvonuri privind o mobilizare generala.

In fata „amenintarii” reprezentante – potrivit lui – de „regimul nazist de la Kiev”, sustinut financiar si militar de catre Occident, „noi vom utiliza desigur toate mijloacele aflate la dispozitia noastra pentru a proteja Rusia si poporul nostru”, a avertizat Putin, facand aluzie la armele nucleare.

„Scopul Occidentului este de a slabi, de a diviza si de a distruge Rusia”, a lansat presedintele rus in alocutiunea sa, afirmand ca „ei (occidentalii) spun deschis ca in 1991 au reusit sa dezmembreze Uniunea Sovietica si ca acum a venit randul Rusiei”.

Potrivit lui, Occidentul doreste sa „suprime centrele de dezvoltare suverane si independente” in lume pentru a a se intari.

Discursul televizat catre natiune al liderului rus intervine la o zi dupa ce regiunile controlate de rusi in estul si sudul Ucrainei si-au anuntat intentia de a organiza referendumuri pentru a deveni parte a Rusiei.

Eforturile sustinute de Kremlin pentru a-si ingloba patru regiuni ar putea pregati terenul pentru ca Moscova sa intensifice razboiul dupa succesele ucrainene.

Putin a acuzat Occidentul ca se deda „santajului nuclear”, facand referire la „declaratii ale unor reprezentanti de rang inalt ai principalelor state din NATO referitoare la posibilitatea de a utiliza arme nucleare si de distrugere in masa impotriva Rusiei”, conform agentiilor de presa ruse.

Mai mult despre: ,

Comentarii: