Este pregatita Europa pentru o noua presedintie Donald Trump? Temeri si pesimism

externe

Donald Trump, scutiri de taxe, miliardari, SUA

Sondajele de opinie si expertii politici sunt de acord ca Donald Trump are o sansa reala de a recastiga Casa Alba. Pentru multi din Europa, acesta este un scenariu ingrijorator. Cu cat pare mai mult probabil ca Donald Trump sa fie candidatul Partidului Republican la presedintia SUA, cu atat mai puternice devin vocile care avertizeaza Europa sa se pregateasca pentru un al doilea mandat al lui Trump la Casa Alba, scrie Deutsche Welle (DW.com).

„Europa pe cont propriu”

Intr-un interviu acordat postului public francez de televiziune France 2, Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene, a descris posibila alegere a lui Donald Trump drept o „amenintare clara” pentru Europa.

Premierul belgian, Alexander De Croo, a declarat in fata Parlamentului European, la jumatatea lunii ianuarie ca „daca 2024 ne aduce din nou ‘America First’, va fi, intr-adevar, mai mult ca niciodata, ‘Europa pe cont propriu'”.

Intr-un document publicat de grupul de reflectie al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR), fostul premier suedez Carl Bildt, a prezis si el consecinte globale de anvergura daca Trump va fi reales.

„SUA va abandona politica climatica si va extinde investitiile in combustibili fosili. NATO va fi – in cel mai bun caz – inactiva. Vor avea loc intalniri confortabile cu amicii Putin si Orban. Razboaiele comerciale se vor inaspri”, a scris el.

Cum sa ne pregatim pentru un scenariu Trump 2.0?

Sudha David-Wilp, directoarea biroului din Berlin al German Marshall Fund, un think tank finantat de guvernul american, guvernul german si Comisia Europeana, a declarat, pentru DW, ca principala sa preocupare se refera la capacitatile militare ale Europei.

„Este foarte important ca Europa sa devina un actor puternic, din punct de vedere militar, in sens conventional, sa fie capabila sa se ocupe de problemele de securitate din vecinatatea sa imediata”, a declarat David-Wilp.

In plus, a spus ea, Europa trebuie, de asemenea, „sa fie un partener puternic pentru Asia, atunci cand vine vorba de a se apara de amenintarile externe din partea fortelor autoritare si, de asemenea, sa devina puternica din punct de vedere economic pentru a se pregati pentru potentiale masuri protectioniste din partea unui al doilea mandat al presedintelui Trump”.

Jurgen Hardt, un deputat conservator din parlamentul federal german, Bundestag, a declarat ca se teme ca Germania este prost pregatita pentru un al doilea mandat al lui Trump.

Hardt, care este purtatorul de cuvant pentru politica externa al grupului parlamentar de opozitie Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si Uniunea Crestin-Sociala (CSU) s-a declarat, pentru DW, critic fata de politica externa a Germaniei.

„Am facut mult prea putin in ultimii trei ani pentru a-l ajuta pe Joe Biden sa demonstreze ca stilul sau de cooperare cu Europa are mai mult succes decat stilul de confruntare al lui Trump. Nu am incercat sa dezvoltam impreuna o strategie pentru China si nici nu am respectat acordurile noastre privind cheltuielile pentru aparare. Abia sub presiunea razboiului din Ucraina s-a miscat ceva”, a declarat Hardt.

Relatia problematica cu NATO

Scepticismul lui Trump fata de NATO provoaca, de asemenea, ingrijorare in Europa. In timpul primului sau mandat, Trump a amenintat in mai multe randuri ca se va retrage din alianta occidentala de aparare.

Comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton, a contribuit recent la aceasta incertitudine atunci cand a relatat o anecdota revelatoare in Parlamentul European: ” In 2020, presedintele american Trump i-ar fi spus presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca „daca Europa este atacata, nu vom veni niciodata sa va ajutam si sa va sprijinim”.

Timp de patru ani, Trump a ocolit problema. La jumatatea lunii ianuarie, cand a fost intrebat daca va oferi sprijin militar partenerilor europeni din NATO, in cazul in care va castiga alegerile, Trump a spus ca „depinde daca ne trateaza cum trebuie”.

Intrebat direct despre angajamentul sau fata de alianta NATO, el a adaugat: „NATO a profitat de tara noastra. Tarile europene au profitat”.

In 2019, Trump remarca in acest fel: „Europa ne trateaza mai rau decat China”.

Josef Braml, directorul european al Comisiei Trilaterale la Institutul de consultanta strategica, politica, de securitate si economica din Berlin, considera ca acest lucru indica faptul ca „Trump vede Europa ca pe un inamic”.

Braml crede ca Europa are o singura sansa de a se mentine intr-o ordine mondiala trumpista: „Europa trebuie sa actioneze ca un jucator unit”.

Dar cum pot tarile europene sa realizeze unitatea, avand in vedere numeroasele lor interese particulare? Braml crede ca banii sunt solutia. „Trebuie sa gandim la nivel mai mare – sa facem datorii, impreuna, in Europa, sa sprijinim financiar statele individuale si sa le impunem conditii in schimb”, a explicat el.

Preocupari legate de umbrela nucleara

„Cu bani din imprumuturi europene comune, ne-am putea permite si propria noastra aparare”, a adaugat Braml. „Cumparam avioane de lupta F-35 din SUA pentru a putea continua sa participam la apararea nucleara. Dar ce valoare va avea partajarea nucleara comuna, daca Trump se muta din nou la Casa Alba?”, s-a intrebat el.

„Ar trebui sa ne pregatim acum pentru acest lucru si sa convenim cu Franta si Polonia de exemplu asupra unei cooperari militare si economice mai extinse care sa implice si alte tari europene”, a mai spus el.

Dar politicianul CDU, Hardt, considera ca un scenariu in care Trump retrage umbrela nucleara a Europei este nerealist. „La urma urmei, nimeni nu doreste o noua cursa a inarmarii nucleare”, a spus el, adaugand ca, daca SUA ar elimina scutul sau protector, tarile europene ar lua in mod inevitabil in considerare extinderea propriilor arsenale nucleare.

Oricum ar fi, realegerea lui Trump pare sa devina un test de turnesol nu doar pentru relatiile transatlantice, ci si pentru coeziunea europeana, noteaza la finalul analizei sale, Deutsche Welle.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: