Marea Britanie trebuie sa se pregateasca de „razboi terestru” cu Rusia, anunta un general de la Londra. El cere recrutari in masa pentru armata

externe

Armata Marea Britanie

Generalul Sir Richard Sherriff a declarat, pentru Sky News, ca chiar daca Rusia va fi invinsa in razboiul impotriva Ucrainei, ea va ramane hotarata sa reconstruiasca un alt imperiu, sa subjuge Ucraina si apoi sa treaca la alte tari ex-sovietice, precum cele membre NATO. Asta ar putea insemna razboi cu Rusia. Este timpul sa „gandim inimaginabilul” si sa luam in considerare introducerea recrutarii, pentru a pregati tara pentru un potential razboi terestru, a declarat fostul comandant principal al NATO din Marea Britanie.

Generalul Sir Richard Sherriff, fostul comandant suprem adjunct al organizatiei militare, a avertizat ca bugetul britanic pentru aparare nu este suficient de mare astazi pentru a extinde fortele armate. El a declarat pentru Sky News: „Convocarea majoritatii soldatilor profesionisti, si ma numar printre ei, este o anatema absoluta.”

Dezbaterea lansata de Seful Statuluii Major, generalul Sir Patrick Sanders

„Fortele armate ale Marii Britanii s-au bazat in mod traditional si cultural pe soldati voluntari cu un serviciu indelungat, profesionisti, cu o experienta uriasa – si acesta este intr-adevar modul in care am dori cu totii sa continuam”, a aratat generalul.

Dar, avand in vedere situatia globala actuala si reducerile de fonduri pentru aparare de la sfarsitul Razboiului Rece incoace, el a adaugat ca „cred ca trebuie sa trecem peste multe dintre retineri si presupuneri culturale si, sincer, sa ne gandim la inimaginabil”. „Cred ca trebuie sa mergem mai departe si sa ne uitam cu atentie la recrutare”, a mai spus el.

Interventia sa urmeaza comentariilor sefului Statului Major General, generalul Sir Patrick Sanders, care a sugerat ca barbatii si femeile britanice ar putea fi chemati la armata in cazul unui razboi cu Rusia.

Seful armatei britanice a declarat ca cetatenii britanici ar trebui sa fie „antrenati si echipati” pentru a lupta intr-un potential razboi intre NATO si fortele lui Vladimir Putin.

Rusia este hotarata sa construiasca un imperiu

Sir Richard Sherriff a mai declarat joi ca, chiar daca Rusia ar fi infranta in razboiul impotriva Ucrainei, va ramane hotarata sa reconstruiasca un alt imperiu rusesc, hotarata sa subjuge mai departe Ucraina si, odata ce va face acest lucru, va fi hotarata sa treaca la alte tari din fostul spatiu sovietic, care includ statele baltice, toate membre ale NATO.

„Asadar, exista o amenintare reala la adresa pacii in regiunea euro-atlantica – iar modul de a pastra pacea este descurajarea, descurajarea militara eficienta, conventionala si nucleara”, a spus el. „Asta inseamna sa fim pregatiti pentru cel mai rau caz, care este razboiul cu Rusia. Asa ca asta inseamna ca fortele noastre armate trebuie sa aiba efectivele, capacitatile, logistica si pregatirea necesare.”

Numarul de trupe in cadere libera

El a mai spus ca efectivele actuale din Marea Britanie sunt in „cadere libera”, situandu-se la aproximativ 74.000 de militari, cu previziuni care merg si mai jos.

„Nu este o armata care sa fie pregatita si capabila sa produca o divizie care sa lupte in razboi, ceea ce as spune ca este moneda de schimb a conflictelor de mare intensitate”, a mai spus Sir Richard Sherriff.

Pentru a obtine voluntarii necesari ar fi nevoie de o cantitate uriasa de efort si de bani, despre care el a spus ca nu exista.

„Asa ca eu cred ca generalul Sanders are perfecta dreptate sa vorbeasca despre o armata de cetateni voluntari”, a spus el.

„Cred ca acum, cu toate acestea, impotriva tuturor sanselor, este momentul sa incepem sa discutam, sa ne gandim la inimaginabil si sa ne gandim cu adevarat cu mare atentie la recrutare, daca vrem sa livram numarul necesar de militari.”

Finlanda – care inroleaza la 18 ani – un model bun

Intrebat de realizatoarea Sky News cand ar trebui sa inceapa pregatirea militara in acest scenariu ipotetic, Sherriff nu a spus cand, dar a indicat Finlanda ca fiind o tara care ar trebui privita ca un punct de plecare.

„Daca va ganditi la recrutare, trebuie sa priviti la scara larga si sa va uitati la alte tari precum Finlanda, o tara cu o armata profesionista foarte mica, de aproximativ 20.000 de oameni, dar care isi poate extinde fortele la aproximativ 280.000 de oameni prin mobilizare, imediat”, a spus el.

„Iar modul in care o fac este recrutarea universala a barbatilor incepand cu varsta de 18 ani”.

Femeile sunt incurajate si ele sa se ofere voluntar, a spus Sherriff. Soldatii care nu merg mai departe de soldat vor face sase luni de armata, specialistii noua luni, iar ofiterii fac 11 luni.

Ei au un angajament, ca rezervisti, pana la varsta de aproximativ 50, 60 de ani pentru ofiteri, angajament prin care li se cere sa se intoarca in armata si sa faca un numar de zile de antrenament in fiecare an, astfel incat sa fie pregatiti si capabili pentru o extindere si activare a aceste forte, a spus el.

„Cheltuiti acum pentru a descuraja amenintarile”

De asemenea, generalul-maior Charlie Herbert, un analist militar care a fost consilier NATO de rang inalt, a declarat ca Sir Patrick a incercat sa „provoace o dezbatere”, la nivel national, si in cadrul guvernului, cu privire la dimensiunea armatei si bugetul apararii.

Dar, de asemenea, a subliniat unele dintre amenintarile cu care se confrunta acum Marea Britanie, in special amenintarile emergente din partea Rusiei.

„Asistam din nou la posibilitatea unui conflict major in Europa”, a declarat el pentru Sky News.

El a spus ca marimea armatei britanice s-a injumatatit in ultimii 30 de ani – si a sugerat ca Sir Patrick a avertizat ca ar putea fi nevoie sa se extinda rapid in caz de urgenta.

„Cred ca ceea ce spun Sir Patrick si altii este: „Cheltuiti acum, investiti in mod corespunzator intr-o armata capabila pentru a descuraja aceste amenintari, astfel incat sa nu ne confruntam cu ele peste cinci sau zece ani”.

Herbert a adaugat: „Daca nu investim acum, s-ar putea sa platim consecintele.”„Ceea ce se prefigureaza la orizont ar trebui sa ne socheze.”

„Lumea are o senzatie de 1939, in acest moment”

„Lumea are o senzatie de 1939, in acest moment”, a declarat miercuri, pentru Sky News, un deputat conservator de rang inalt, Tobias Ellwood, care a avertizat ca exista posibilitatea unei recrutari.

El a spus ca Marea Britanie a fost „prea linistita” si ca trebuie sa tina cont de avertismentul lui Sir Patrick. „Ceea ce se intrevede la orizont ar trebui sa ne socheze. Ar trebui sa ne ingrijoreze. Nu suntem pregatiti”, a spus el.

Ultimii 30 de ani au mers bine – Va fi insa dificil. „Am avut cateva decenii, trei decenii sau cam asa ceva de la Razboiul Rece, viata a mers bine. Acum va deveni mai dificila, pe masura ce statele autoritare exploateaza timiditatea noastra, reticenta noastra de a stinge cu adevarat incendiile.”

El a adaugat: „Patrick Saunders spune sa ne pregatim pentru ceea ce se apropie la orizont.”

„Lumea are o senzatie de 1939 in acest moment. Aceste state autoritare se reinarmeaza, exista o aversiune fata de risc din partea Occidentului in ceea ce priveste dorinta de a se ocupa de acest lucru, iar institutiile globale, cum ar fi Natiunile Unite, nu sunt capabile sa traga la raspundere aceste natiuni ratacitoare. De fapt, ONU ajunge la momentul istoric al Ligii Natiunilor daca nu este reformata.”

Asadar, spre asta se indreapta lumea. Trebuie sa ne trezim. Exista acum o mentalitate a acestei epoci de insecuritate spre care ne indreptam, dar suntem inca pe un buget de aparare pe timp de pace de doar 2%. Acest lucru trebuie sa se schimbe,” a mai spus Tobias Ellwood.

Lumea „trece de la o lume postbelica la una prebelica”

La randul sau, secretarul Apararii, Grant Shapps, a declarat intr-un discurs de saptamana trecuta ca lumea „trece de la o lume postbelica la una prebelica” si ca Marea Britanie trebuie sa se asigure ca „intregul sau ecosistem de aparare este pregatit” pentru a-si apara patria.

Downing Street a exclus orice miscare catre un model de recrutare, afirmand ca serviciul militar va ramane voluntar.

(Foto: Sky News/Gen. Sir Richard Sherriff)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: