Eurobarometru 2023: Majoritatea romanilor considera ca principalele provocari cu care se confrunta sunt cresterea preturilor si sanatatea

news

Eurobarometru, romani, cresterea preturilor, sanatate

Principala provocare cu care se confrunta romanii este legata de cresterea preturilor, inflatia si costul de trai, conform Eurobarometrului de toamna 2023 publicat joi. Fata de inceputul anului, procentul celor care o considera principala provocare a scazut progresiv in fiecare trimestru, cel mai probabil pe fondul scaderii inflatiei, precum si al masurilor guvernamentale de plafonare a preturilor la alimente, releva un comunicat de presa al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Romanii nu mai considera situatia financiara a propriei gospodarii drept a doua cea mai importanta provocare din viata lor, deoarece preocuparea privind sanatatea a crescut, reusind sa o depaseasca pe cea de natura economica. De altfel, tema sanatatii a fost constant in topul provocarilor cu care se confrunta romanii. Totusi, sunt usor mai optimisti cu privire la viata lor fata de inceputul acestui an, cu 1 din 3 romani apreciind si ca viata lor in general va fi mai buna in urmatoarele 12 luni.

Astfel, printre principalele provocari cu care se confrunta romanii, la nivel personal sau national, sunt cresterea preturilor, inflatia si costul de trai (44%, ambele), sanatatea (21 si, respectiv, 18%) si situatia financiara personala (19%) sau cea economica a tarii (25%). Preocuparile europenilor sunt similare la nivel personal, imigratia urcand in top pana pe locul doi in ce priveste provocarile cu care se confrunta propriile tari.

O mare parte dintre romani (57%) continua sa evalueze situatia economiei europene ca fiind buna, cu 33% dintre ei care apreciaza ca aceasta nu se va schimba in urmatoarele 12 luni, iar 31% considerand ca aceasta chiar se va imbunatati. La nivel UE27, perceptiile sunt putin mai sumbre, europenii fiind impartiti in mod cvasi-egal intre cei care cred ca situatiei economiei europene este buna (45%) si cei care o considera proasta (44%). In plus, numarul europenilor care cred ca situatia economiei UE se va imbunatati (19%) este mult sub cel al europenilor care nu cred ca se va schimba (44%) sau chiar se va inrautatii (28%).

Romanii sunt mai optimisti decat media europeana in ceea ce priveste viitorul apropiat al Uniunii Europene si considera ca lucrurile se indreapta intr-o directie corecta. Pentru romani, Uniunea Europeana inseamna, in primul rand, libertatea de a calatori, studia si lucra oriunde pe teritoriul acesteia. Acestia mentioneaza acest avantaj ca fiind si cel mai important rezultat al Uniunii. In al doilea rand inseamna pace si calitatea vietii generatiilor viitoare.

Au urcat in top si preocuparile privind situatia internationala, ca provocare cu care se confrunta Uniunea Europeana in ansamblul ei (25% RO si 24% UE27), in contextul razboiului din Ucraina si al crizei din Orientul Mijlociu. In acest context, majoritatea romanilor sustin masurile si sprijinul acordat de UE Ucrainei (56% vs 72% UE27) si considera ca, prin condamnarea invaziei ruse, Uniunea apara valorile europene (65% vs. 75% UE27). Sustinerea Ucrainei este exprimata si prin faptul ca jumatate dintre romani sustin acordarea statutului de tara candidata Ucrainei, pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene (53% vs. 61% UE27).

Romanii folosesc, ca principale surse de informare, programele TV, internetul, retelele sociale sau radioul, precum si discutiile cu cei apropiati. Majoritatea romanilor apreciaza ca retelele sociale sunt o modalitate moderna de a fi la curent cu temele politice (67%) si, in acelasi timp, ca informatiile pe aceste teme de pe retelele sociale nu sunt de incredere (55%). Majoritatea europenilor (67 si, respectiv, 60%) sunt de aceeasi parere, pe ambele subiecte.

Eurobarometrul a fost realizat in perioada octombrie – noiembrie 2023.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: