Europa este blocata cu un stoc urias de gaze naturale, dupa ce anul trecut le-a depozitat pentru o iarna grea care nu a mai venit

analize

gaze rusesti, import, Spania, crestere

Europa a avut noroc – a reusit sa evite o criza energetica, datorita unei ierni calduroase. Dar are o alta problema. Tarile din regiune au acumulat atat de mult gaz natural, la preturi mai mari, incat acum se confrunta cu stocuri de combustibil care si-au diminuat valoarea de piata, scrie Business Insider.

De exemplu, contractele futures pentru gazele naturale olandeze sunt cu 85% mai mici decat nivelul record de 349 de euro pe megawatt-ora atins in august.

Cresterea preturilor a fost determinata de temerile ca Europa va fi prinsa intr-o iarna grea, deoarece Rusia – un furnizor cheie – va continua sa taie fluxurile de gaze prin conducte catre continent, ca represalii la sanctiunile occidentale din cauza invaziei din Ucraina.

Ingrijorarile au facut ca Europa sa se grabeasca sa importe gaze naturale lichefiate din alte tari si sa isi umple instalatiile de depozitare.

Dar iarna aspra pentru care era pe deplin pregatita nu a venit – Europa a cunoscut a treia cea mai calda luna ianuarie in 2023, cu temperaturi medii cu 2,2 grade Celsius mai mari decat media inregistrata intre 1991 si 2020, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbari climatice al UE.

Aceasta a insemnat ca tarile europene nu au fost nevoite sa dea drumul la incalzire atat de mult. Si, prin urmare, stocurile sale regionale de gaze naturale – care se afla in medie la aproximativ 65% din capacitate – sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, potrivit unei analize Bloomberg a datelor de la Gas Infrastructure Europe, publicata luni.

Desi nivelurile ridicate ale depozitelor calmeaza ingrijorarile legate de o criza energetica in Europa, mai ales ca livrarile de gaze rusesti catre UE au scazut considerabil la sfarsitul anului 2022, aceasta inseamna ca orice vanzari din stocuri pe piata acum vor fi in pierdere. Iar pierderile ar putea fi suportata de contribuabili europeni.

„Daca cumparatorii nu au acoperit volumele pe care le-au stocat vara trecuta, vor incerca sa pastreze acest gaz in depozite pana cand preturile vor creste potential iarna viitoare sau mai departe in viitor”, a declarat Stefan Ulrich, analist la BloombergNEF, in raportul institutiei media. „Pare putin probabil ca cumparatorii sa isi poata recupera integral costurile de achizitie, cu exceptia cazului in care piata se va restrange dramatic”, a adaugat el.

Cu toate acestea, Agentia Internationala a Energiei a avut o viziune optimista asupra lucrurilor cand a declarat intr-un raport din 2022 noiembrie: „niciodata nu este prea devreme sa ne pregatim pentru iarna urmatoare”.

Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat, de asemenea, in buletinul sau, ca actualele stocuri de gaze naturale, mai mari decat se astepta, s-ar putea epuiza mai repede decat se preconizeaza, in cazul in care exista o perioada rece prelungita in lunile urmatoare, lasand pietele de gaze din UE intr-o „pozitie mai vulnerabila”.

Nu este vorba doar de iarna, ci si de sezonul estival ar putea pune probleme. „Temperaturile ridicate din lunile de vara ar creste cererea de gaze pentru producerea de energie electrica, din cauza unei nevoi sporite de aer conditionat”, au avertizat economistii BCE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: