Europa judeca astazi Romania. Ce ni se poate intampla pentru Dragnea si Tariceanu vor sa scape de condamnari

politica

Parlamentul European dezbate miercuri, in plenul de la Strasbourg, situatia justitiei din Romania ca urmare a modificarilor la legile justitiei facute de coalitia PSD-ALDE.

Conform ordinii de zi a sedintei, tema dezbaterii este „Amenintari la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din Romania”. La Strasbourg este prezent si ministrul Justitiei Tudorel Toader, care a discutat deja cu prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans si are programate si alte intalniri, anunta News.ro.

Decizia de a dezbate in sesiune plenara situatia justitiei din Romania a fost luata in 18 ianuarie in Parlamentul European, la Conferinta presedintilor, compusa din liderii grupurilor politice si presedintele Parlamentului.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader se afla inca de luni la Strasbourg. El a discutat cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, precum si cu membri ai Grupului socialistilor europeni, pe tema legilor Justitiei si a stadiului actual al acestora.

Dupa intalnirea cu socialistii europeni, Toader s-a declarat convins ca la nivel european exista dezinformari pe tema legilor justitiei si a precizat ca va continua si miercuri intrevederile. „Subiectele abordate in cadrul discutiei au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justitiei si stadiul actual al acestora, modificarea codului penal si codului de procedura penala, precum si ultima decizie a Curtii Constitutionale privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice. Privitor la legile justitiei, ministrul justitiei a prezentat stadiul actual si etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate si solutiile legislative constatate ca fiind neconstitutionale”, a anuntat Ministerul Justitiei dupa discutiile cu Timmermans.

Prezenta sa la Strasbourg a fost criticata de europarlamentarul Siegfried Muresan, care a reclamat ca programul oficial al acestuia nu este cunoscut, el apreciind ca ministrul vrea intalniri cu usile inchise pentru a convinge ca legile Justitiei sunt bune, insa va esua.

In 24 ianuarie, presedintele si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker si Frans Timmermans, au dat publicitatii o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea fata de evolutiile recente din Romania si subliniaza ca CE avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legilor justitiei.

”Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata in declaratie.

Juncker si Timmermans amintesc ca o conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: