Europarlamentarul Cristian Preda anunta ca nu mai candideaza: „Situatia din Romania s-a degradat mult fata de 2009 si 2014”

politica

Europarlamentarul Cristian Preda anunta ca nu va mai candida pentru un mandat de deputat european in 2019, pentru ca vrea sa se implice in politica din Romania, iar acest lucru nu se poate face de la Bruxelles sau Strasbourg. De asemenea, vorbeste despre faptul ca nu stie daca la intoarcerea in tara sa se inscrie sau nu intr-un partid, afirmand ca „tara are partide proaste si ca ea a pierdut aproape cu totul opinia independenta”.

“Am hotarat sa nu candidez in mai 2019 pentru un nou mandat de deputat european. Motivul e unul singur: doresc sa ma implic in politica din tara. De la Bruxelles si Strasbourg nu se poate. Regret ca ma despart, peste cateva luni, de o institutie admirabila. Una in care am ajuns sa fiu respectat de colegi din aproape toate grupurile politice. Muncind in cinci comisii parlamentare, am capatat, din 2009 incoace, o influenta de care putini alesi din Romania dispun. Activitatea din PE mi-a acaparat, insa, cvasi-totalitatea timpului. Nu am trisat – cum mai fac unii – abandonand responsabilitatile impuse de mandat pentru o activitate febrila in circumscriptia nationala”, spune Cristian Preda intr-un articol publicat pe site-ul Adevarul.ro.

In acelasi articol, europarlamentarul afirma ca situatia din Romania s-a degradat mult fata de 2009 si 2014 si va incerca sa isi foloseasca experienta din Parlamentul European pentru a face politica in tara.

“Sunt constient ca datoria ma cheama acum acasa. Situatia politica din Romania e mult degradata fata de 2009 si mai ales fata de 2014. Voi cauta sa folosesc experienta acumulata ca deputat european pentru a schimba modul de a intelege si, pe aceasta temelie, de a face politica la noi. Nu am avut, in ultimii patru ani, un partid, iar in mandatul precedent am fost intr-o relatie tensionata cu formatiunea care imi sustinuse candidatura. Am facut mai multe greseli in alegerea companionilor politici. Le regret si-mi cer iertare celor pe care i-am dezamagit”, a mai explicat Preda.

De asemenea, el a spus ca din 2014 si pana in prezent a fost europarlamentar independent si a descoperit “pe propria piele” ca este greu sa faci politica fara sprijinul unui partid, dar, totusi, ezita inca daca sa se afilieze sau nu unei formatiuni politice.

“Intrucat din 2014 incoace am fost independent, am descoperit pe propria piele ceea ce stiam din carti, si anume ca e greu sa faci politica fara sprijinul unui partid. Cu toate acestea, ezit si acum intre o afiliere partizana si o angajare de pe o pozitie neutra. E la fel de rau ca tara are partide proaste si ca ea a pierdut aproape cu totul opinia independenta. In anul Centenarului Marii Uniri, tanjesc dupa o patrie cu care sa ne mandrim pentru prezentul ei, iar nu pentru trecut. Ma intorc pentru ca – alaturi de un partid sau nu – sa trudesc la o Romanie in care politica inseamna moderatie si spirit european, nu moravuri corupte si prostie”, a conchis Cristian Preda.

Cristian Preda a intrat in Parlamentul European in anul 2009 pe listele PDL, iar in 2014 a primit un al doilea mandat din partea PMP, partid din care a fost exclus in acelasi an, de atunci fiind deputat european independent.

Mai mult despre: ,


Comentarii: