externe

Eurovision: Mii de oameni protesteaza la Malmo, in Suedia, impotriva participarii Israelului la concurs

Mii de manifestanti pro-palestinieni s-au adunat in orasul suedez Malmo pentru a protesta fata de participarea Israelului la concursul de cantece Eurovision, potrivit BBC si Sky News.

Acesta vine in timp ce orasul se pregateste sa gazduiasca joi seara cea de-a doua semifinala a competitiei, in care evolueaza reprezentanta Israelului, Eden Golan.

Golan a fost huiduita, marti, in timpul unei repetitii.

Odata cu demonstratia pro-palestiniana a avut loc si o demonstratie mai mica in sprijinul Israelului.

Activista pentru clima Greta Thunberg s-a numarat printre cei care au participat la protestul pro-palestinian. Ea a declarat pentru BBC ca exista o „obligatie morala de a actiona” si de a vorbi impotriva operatiunii militare a Israelului din Gaza. „Daca suntem zeci de mii de oameni care inunda strazile din Malmo cand are loc Eurovisionul, spunand ca nu vom accepta ca acest lucru sa continue, atunci este un semnal foarte puternic – si face o diferenta”, a spus Thunberg.

Un alt protestatar, Matilda Varatta, a declarat agentiei de presa Reuters ca si-ar dori sa vada Israelul descalificat asa cum a fost Rusia in 2022, dupa invazia sa pe scara larga a Ucrainei. „Nu este adevarat ca Eurovision nu este politic, a fost intotdeauna politic si va fi intotdeauna”, a spus ea.

Potrivit politiei, la protest au participat intre 10.000 si 12.000 de oameni, informeaza Sky News.

Anterior, Golan a spus ca este „mandra sa-si reprezinte tara” si ca „nimic nu o va descuraja”. „Sunt concentrat pe muzica, pe energia buna si sunt atat de multi oameni care ma sustin si simt ca am o asemenea onoare sa-mi reprezint tara, mai ales in aceste vremuri”, a spus cantareata.

Intr-un mesaj video postat joi seara pe retelele de socializare, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a urat noroc reprezentantei si a spus ca „a castigat deja” dupa ce „s-a confruntat cu succes” cu ceea ce el a descris drept „un val oribil de antisemitism” in Suedia.

La demonstratia pro-Israel, oamenii au putut fi auziti cantand melodia Hurricane in sprijinul cantaretei, pe fondul unei prezente semnificative a politiei.

„Nu sunt atat de interesat de Eurovision. Dar din moment ce a existat un val atat de mare de ura impotriva Israelului, am vrut sa imi arat suportul”, a declarat un demonstrant, Yael Sages Wahlstrom, pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet.

Israeli Broadcasting Corporation a cerut Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU) sa previna repetarea huiduielilor.

Autoritatile suedeze spun ca au intarit securitatea si sunt pregatite pentru potentiale tulburari.

In perioada premergatoare competitiei au existat solicitari ca Israelului sa ii fie interzisa participarea din cauza ofensivei terestre care se desfasoara in Gaza.

Cu toate acestea, EBU – care spune ca este o organizatie apolitica – a hotarat ca Israelul poate participa, deoarece afirma ca nu a incalcat nicio regula de difuzare.

EBU a condamnat, de asemenea, hartuirea si abuzul asupra artistilor care concureaza in spectacol si a spus ca acestia nu fac parte din procesul decizional. In prezent, niciun interpret nu s-a retras din concurs.

 

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

45 de minute ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

3 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

2 ore ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

2 ore ago