pagina verde

Premiul Mondial pentru Alimentatie a fost castigat celor doi cercetatori care au creat Seiful Apocalipsei, cea mai mare banca de seminte din lume

Cary Fowler si Geoffrey Hawtin sunt cei care au venit cu ceea ce au numit „cea mai nebuneasca idee pe care a avut-o cineva vreodata” – un seif global pentru seminte, construit in coasta unui munte arctic, potrivit AP.

In urma cu aproximativ 20 de ani, Fowler, acum trimisul special al SUA pentru Securitatea Alimentara Globala, si Hawtin, un om de stiinta din Regatul Unit, au reat asa-numitul „Seif al Apocalipsei” ca un loc de rezerva pentru seminte care ar putea fi folosite pentru a produce noi culturi in cazul in care bancile de seminte existente ar fi amenintate de razboaie, schimbari climatice sau alte tulburari. Joi, oficialii de la Washington au anuntat ca Fowler si Hawtin vor primi anul acesta, pentru munca lor, Premiului Mondial pentru Alimentatie.

„Pentru o multime de oameni astazi, pare un lucru perfect normal. Este o resursa naturala valoroasa si doriti sa-i oferiti protectie. In urma cu cincisprezece ani, sa expediezi o multime de seminte in cel mai apropiat loc de Polul Nord in care poti ajunge, sa le pui in interiorul unui munte – aceasta era cea mai nebuneasca idee pe care a avut-o cineva vreodata”, a spus el intr-un interviu.

Seiful de pe insula norvegiana Svalbard a fost deschis in 2008 si gazduieste acum 1,25 milioane de mostre de seminte din aproape fiecare tara. Structura in mare parte din beton, construita in versantul unui munte, ofera protectie genetica pentru peste 6.000 de soiuri de culturi si plante importante din punct de vedere cultural.

Fowler si Hawtin au fost desemnati castigatorii premiului anual de catre Departamentul de Stat, unde secretarul de stat Antony Blinken i-a laudat pentru „rolul lor esential in pastrarea diversitatii culturilor”.

Acestia vor primi premiul anual in aceasta toamna in Des Moines, Iowa, unde isi are sediul fundatia pentru premiul alimentar, si vor imparti un premiu de 500.000 de dolari.

Sute de banci de seminte mai mici exista in alte tari de mai multe decenii, dar Fowler a spus ca a fost motivat de ingrijorarea ca schimbarile climatice vor produce turbulente in agricultura, facand o aprovizionare abundenta de seminte si mai esentiala.

Hawtin, membru al consiliului executiv al Global Crop Diversity Trust, a spus ca exista o multime de amenintari existente pentru culturi, cum ar fi insectele, bolile si degradarea pamantului, precum si tulburarile politice, dar ca schimbarile climatice au sporit nevoia de un sistem sigur, de rezerva, deoarece acestea au potentialul de a agrava si mai mult probleme anterioare.

„Exista un spectru complet nou de daunatori si boli in diferite regimuri climatice. Schimbarile climatice pun o multime de probleme suplimentare pe ceea ce au fost intotdeauna semnificative”, a spus Hawtin intr-un interviu.

Fowler si Hawtin spera ca alegerea lor ca laureati ai Premiului Mondial pentru Alimentatie le va permite sa obtina sute de milioane de dolari in finantare suplimentara pentru a dota bancile de seminte din intreaga lume. Mentinerea acestor operatiuni este relativ ieftina, mai ales cand se ia in considerare cat de esentiale sunt acestea pentru a asigura o aprovizionare abundenta cu alimente, dar nevoile de finantare sunt continue.

„Este intr-adevar o sansa de a transmite acel mesaj si de a spune, uite, aceasta suma relativ mica de bani este polita noastra de asigurare ca vom putea hrani lumea peste 50 de ani”, a spus Hawtin.

Premiul Mondial pentru Alimentatie a fost fondat de Norman Borlaug, care a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1970 pentru rolul sau in Revolutia Verde, care a crescut dramatic randamentul culturilor, reducand amenintarea foametei in multe tari. Premiul va fi acordat in cadrul Norman E. Borlaug International Dialogue, desfasurat intre 29 si 31 octombrie in Des Moines.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

12 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

12 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

12 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

12 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

12 ore ago