Evitarea social media la locul de munca duce la o mai mare satisfactie profesionala, arata un studiu

externe

Tik Tok

Pentru angajatii care doresc sa profite mai mult de ziua de lucru, este timpul sa renunte la TikTok si Facebook. Un studiu realizat de cercetatori germani a constatat ca petrecerea a mai putin timp pe retelele de socializare poate imbunatati semnificativ sanatatea mentala, satisfactia profesionala si angajamentul angajatilor. Cercetarea evidentiaza o abordare simpla si eficienta din punct de vedere al costurilor pentru a spori bunastarea la locul de munca, transmite StudyFinds.

Platformele de social media, pe care oamenii le folosesc adesea pentru a crea emotii pozitive absente din viata de zi cu zi, au fost de fapt legate atat de cresterea starii de spirit, cat si de impactul negativ asupra sanatatii mintale. Frica de a rata o oportunitate (FOMO), un fenomen comun asociat cu social media, poate duce la comportamente de dependenta cu efecte negative pe termen lung.

Studiul realizat de Universitatea Ruhr din Bochum a implicat 166 de participanti care lucrau cu norma intreaga sau cu jumatate de norma si care au petrecut cel putin 35 de minute zilnic pe retelele de socializare fara legatura cu munca. Acestia au fost impartiti in doua grupuri: unul si-a continuat obiceiurile obisnuite de social media, in timp ce celalalt si-a redus utilizarea cu 30 de minute timp de sapte zile. Participantii au completat chestionare inainte, in timpul si dupa experiment, furnizand date despre diversi factori, cum ar fi volumul de munca, satisfactia profesionala, sanatatea mintala si FOMO.

„Chiar si dupa aceasta scurta perioada de timp, am constatat ca grupul care a petrecut cu 30 de minute mai putin pe zi pe social media si-a imbunatatit semnificativ satisfactia profesionala si sanatatea mintala”, afirma Julia Brailovskaia, profesor asociat la Universitatea Ruhr Bochum, intr-un comunicat al universitatii. „Participantii din acest grup s-au simtit mai putin suprasolicitati si au fost mai dedicati la locul de munca decat grupul de control”.

Sentimentul de FOMO al participantilor a scazut, de asemenea, iar efectele pozitive au persistat si chiar au crescut in unele cazuri timp de cel putin o saptamana dupa experiment.

Cercetatorii considera ca, prin reducerea utilizarii social media, participantii au avut mai mult timp sa se concentreze asupra muncii lor fara sa se simta supraincarcati si, de asemenea, au experimentat mai putine distrageri. Intreruperile constante pentru accesarea social media pot impiedica concentrarea si performanta la locul de munca. In plus, utilizarea excesiva a social media poate inhiba interactiunile din viata reala cu colegii, ducand la sentimente de alienare. Reducerea timpului de utilizare a social media poate atenua aceste probleme.

„Creierul nostru nu poate face fata bine unei distrageri constante de la o sarcina”, explica Brailovskaia. „Persoanele care se opresc frecvent din ceea ce fac pentru a se pune la curent cu feed-ul de pe retelele de socializare intampina mai multe dificultati in a se concentra asupra muncii lor si obtin rezultate mai slabe.”

Acest studiu se aliniaza cu cercetarile anterioare ale aceluiasi grup, indicand ca chiar si o usoara reducere a utilizarii zilnice a social media poate diminua simptomele depresive si poate imbunatati sanatatea mintala.

„Reducerea cantitatii de timp petrecut zilnic pe social media ar putea fi o completare utila a trainingurilor de business coaching, a programelor de sanatate mintala si a interventiilor psihoterapeutice”, conchide Brailovskaia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: