politica

Exista un precedent in UE. Partid aflat la putere, pus sub acuzare de procurorul general: „Grupare infractionala”

In anul 2011, procurorul general al Croatiei, Mladen Bajic, a pus sub acuzare partidul aflat la guvernare, Hrvatska Demokratska Zajednica (HDZ). Partidul, ca entitate juridica, a fost descris in rechizitoriu drept „grupare infractionala”. In aceste zile, in Romania, si PSD prin atacurile si amenintarile la adresa ordinii de drept din Romania poate fi catalogat o grupare infractionala.

In 2011, dupa ce fostul trezorier al HDZ a depus marturie in fata USKOK (Biroul pentru Combaterea Coruptiei si a Crimei Organizate), echivalentul DNA din Romania, despre fondurile ilegale cu care partidul si-a finantat campaniile electorale, procurorul general al Croatiei a decis sa puna sub acuzare HDZ, ca entitate juridica. Partidul a fost catalogat drept „grupare infractionala” si „asociatie de raufacatori”.

Asemanarile cu PSD nu se opresc aici.

Lider al partidului in perioada 2000-2009 a fost Ivo Sanader. Acesta a fost si premier intre 2003-2009. Numeroasele scandaluri de coruptie in care aparea numele lui l-au determinat, in 2009, sa demisioneze si sa puna in locul lui in fruntea guvernului croat o apropiata a sa, Jadranka Kosor. Ea a fost prima femeie care a devenit premier in Croatia.

In 2010, Sanader a fost pus sub acuzare de procurorii USKOK, fiind implicat in doua cazuri de coruptie la nivel inalt. Sanader a fugit imediat din tara, insa a fost prins a doua zi in Austria fiind extradat in Croatia in iulie 2011. In noiembrie 2011, Sanader a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare. La apel, fostul premier a reusit sa isi reduca putin din pedeapsa, obtinand 8 ani si jumatate de inchisoare.

In 2015, Curtea Constitutionala a Croatiei i-a anulat sentinta.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu dupa ce Croatia vecina a decis acelasi lucru: „Vrem sa ii respingem pe cei care ne ameninta”

Guvernul sarb a decis, vineri, sa reintroduca serviciul militar obligatoriu, care a fost abolit in…

5 ore ago

Simfonia Apei. Bucuria de weekend pentru sute de bucuresteni – VIDEO

In fiecare weekend, Piata Unirii din Bucuresti se transforma intr-o adevarata feerie de lumini, apa…

4 ore ago

A disparut patronul firmei bulgare care a livrat pagerele explozive celor din Hezbollah: „Este de negasit”

Rinson Jose, originar din India, fondatorul Norta Global, implicat in vanzarea de pagere catre gruparea…

10 ore ago

Soldati israelieni au fost filmati impingand cadavre ale palestinienilor de pe un acoperis al unei cladiri din Cisiordania

Soldati israelieni au fost filmati, joi, impingand trei trupuri aparent lipsite de viata de pe…

6 ore ago

Femeia a carei firma a fost legata de pagerele care au explodat in Liban s-ar afla sub protectia serviciilor secrete maghiare

Femeia a carei companie a fost legata de miile de pagere care au explodat in…

7 ore ago