Experti din Bundestag: Introducerea de trupe in Ucraina de catre un stat NATO nu implica intreaga Alianta in razboi

externe

Taurus, Bundestag, respingere, Ucraina

Serviciul de cercetare al Camerei inferioare a parlamentului german, Bundestag, a declarat ca desfasurarea de forte terestre ale unei tari NATO in Ucraina nu va duce automat la faptul ca toti ceilalti membri ai Aliantei vor deveni parti in razboiul ruso-ucrainean, relateaza agentia DPA, preluata de Evropeiska Pravda.

Beatrix von Storch, membra a Bundestagului din partea partidului de extrema dreapta „Alternativa pentru Germania”, s-a adresat serviciului cu intrebarea: „Ce impact ar avea potentiala desfasurare de trupe terestre de catre un stat NATO in Ucraina, de exemplu, Franta, avand in vedere articolul 5 din Tratatul Aliantei, care prevede obligatia de aparare comuna”.

Serviciul de cercetare, un grup de experti parlamentari, a remarcat ca, daca un stat isi desfasoara trupele, acesta va deveni parte la conflict.

Cu toate acestea, „daca un stat membru al Aliantei actioneaza unilateral, adica nu in cadrul unei operatiuni NATO aprobate in prealabil si in afara structurilor comandamentului sau militar, nici NATO in ansamblul sau, nici alte tari partenere ale Aliantei nu devin parti la conflict”, se arata in documentul grupului de cercetare.

„Daca trupele unui stat membru NATO participa la autoapararea colectiva (articolul 51 din Carta ONU) in favoarea Ucrainei in conflictul existent (intre Rusia si Ucraina) si sunt atacate de cealalta parte a conflictului (Rusia) in timpul bataliei din zona de conflict, acesta nu este un caz in care se aplica Articolul 5 al Tratatului NATO”, se arata in documentul expertilor.

Acestia au mentionat ca articolul 5 din Tratatul NATO se refera la atacurile asupra tarilor Aliantei si a trupelor aflate pe teritoriul lor sau deasupra teritoriului lor.

„(Potentiala) implicare militara a fortelor terestre franceze in favoarea Ucrainei se va baza pe dreptul colectiv la autoaparare in conformitate cu articolul 51 din Carta ONU si, prin urmare, va fi permisa de dreptul international”, se arata in document.

Cu toate acestea, expertii au subliniat ca, daca Federatia Rusa va reactiona si va ataca obiective din Franta, va fi deja o actiune care implica activarea articolului 5.

„Pe de alta parte, un raspuns militar al Rusiei impotriva unor tinte din Franta ar constitui un „atac armat” in sensul articolului 5 din tratatul NATO, ceea ce ar stabili cerintele reale pentru declararea pozitiei aliantei NATO”, se arata in document.

Serviciul de cercetare este o divizie a Bundestag-ului, formata din opt departamente specializate cu aproximativ 100 de angajati.

In martie, presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca „nu se poate exclude” o posibila desfasurare de trupe occidentale in Ucraina.

Ulterior, comentand ideea pe care a evocat-o, Macron a subliniat ca, daca un astfel de scenariu s-ar materializa, fortele franceze nu vor trece la ofensiva impotriva Federatiei Ruse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: