Expertii avertizeaza: China ar putea invata de la Rusia sa depaseasca sanctiunile economice occidentale

externe

China, economie, sanctiuni occidentale, Rusia, evitare

Succesul Rusiei de a trece peste sanctiunile occidentale prin de-dolarizare si prin consolidarea partenerilor comerciali poate fi o lectie valoroasa pentru China, in contextul in care presiunile economice sunt din ce in ce mai mari, potrivit unui specialist chinez in relatii internationale care a lucrat la un institut care ofera consultanta guvernului central.

”Rusia ne-a oferit multe experiente pretioase din care putem invata pentru a face fata sanctiunilor financiare si economice in viitor”, a declarat Ding Yifan, fost director adjunct al Institutului de Dezvoltare Mondiala din cadrul Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare al Consiliului de Stat, in cadrul unui seminar desfasurat la Beijing.

In pofida razboiului din Ucraina si a sanctiunilor grele, economia rusa a crescut cu 3,6% anul trecut, depasind asteptarile analistilor si marcand o revenire semnificativa fata de anul 2022, cand produsul intern brut s-a contractat cu 2,1%.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecuta ca tara sa a devenit cea mai mare economie a Europei in ceea ce priveste paritatea puterii de cumparare.Evaluarea lui Ding vine in contextul in care razboiul din Ucraina intra in al treilea an, fara a se intrevedea un sfarsit.

La scurt timp dupa ce razboiul a inceput in 2022, SUA si principalii sai aliati au impus Rusiei controale la export fara precedent, sanctiuni financiare si plafoane ale pretului petrolului.

De asemenea, au interzis bancilor rusesti sa utilizeze sistemul global de mesagerie financiara Swift, prescurtarea de la Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, inghetand sute de miliarde de dolari din activele bancii centrale rusesti si limitand fluxul de tehnologie militara catre Moscova.

Dar economia rusa nu s-a prabusit asa cum se astepta Occidentul. In schimb, factorii de decizie politica de la Moscova au intervenit rapid cu o serie de masuri, inclusiv controale de capital si instrumente de politica monetara. In special, Moscova a accelerat utilizarea monedelor altele decat dolarul in comertul exterior, crescand in acelasi timp in mod constant schimburile comerciale cu partenerii non-occidentali, ceea ce, potrivit lui Ding, ar putea oferi „lectii importante” pentru China.

„Comertul in afara dolarului a sprijinit dezvoltarea economica a Rusiei si a asigurat securitatea sa financiara”, a declarat Ding, citat de cotidianul South China Morning Post. ”Ne-am putea confrunta cu o situatie similara, mai ales in ultimii ani, pe masura ce apelurile pentru decuplare au crescut.”

Eforturile Rusiei de a reduce utilizarea dolarului american in comert par sa fi compensat presiunea din partea Occidentului, potrivit datelor serviciului vamal rus, care au aratat ca exporturile Rusiei in 2023 catre Europa au scazut cu 68%, ajungand la 84,9 miliarde de dolari, in timp ce exporturile sale catre Asia au crescut cu 5,6%, ajungand la 306,6 miliarde de dolari.

Schimburile comerciale ale Rusiei atat cu China, cat si cu India au atins noi culmi, situandu-se la 240 de miliarde de dolari si, respectiv, 65 de miliarde de dolari.Au existat discutii in cadrul blocului BRICS al pietelor emergente – ai carui membri includ China, Rusia, India, Brazilia si Africa de Sud – cu privire la cresterea utilizarii monedei locale in comertul dintre statele membre.

Intre timp, Rusia si-a intensificat exporturile de energie catre „tarile prietene”, care reprezentau aproximativ 84% din totalul exporturilor sale in 2023, potrivit vicepremierului rus Alexander Novak.

Ding a declarat ca acest lucru a evidentiat importanta legaturilor stabile cu tarile in curs de dezvoltare. El a remarcat ca, chiar si atunci cand o majoritate covarsitoare de tari a votat in favoarea unei rezolutii a Organizatiei Natiunilor Unite din 2022 care cerea ca Rusia sa se retraga din Ucraina, niciuna dintre tarile din Sudul Global nu s-a alaturat sanctiunilor conduse de SUA.

”Faptul ca niciuna dintre tarile non-occidentale nu este implicata in sanctiunile financiare sau economice impotriva Rusiei a asigurat faptul ca comertul rusesc poate continua fara probleme”, a spus Ding. ”Acesta este un exemplu pe care Rusia ni l-a dat cu privire la modul in care se poate mentine cresterea comertului international pe fondul sanctiunilor financiare.”

Ding a declarat ca China ar putea invata si din rezistenta economica a Rusiei in fata fugii de capital.

Atunci cand valoarea rublei a atins un nou minim in 2022, Putin nu s-a grabit sa vanda valuta straina din Fondul National de Avutie al Moscovei pentru a apara moneda rusa, a remarcat Ding. Mai degraba, el a cerut tarilor europene sa plateasca pentru gazele naturale rusesti in ruble, ceea ce a ajutat la stabilizarea monedei.

De asemenea, Putin a ordonat companiilor straine care parasesc piata rusa sa isi vanda activele la jumatate din valoarea lor si sa plateasca statului 10% din veniturile obtinute din vanzare.

Pentru a-si spori rezistenta economica, Rusia si-a intensificat, de asemenea, eforturile de a atrage investitii din partea tarilor „prietene”, inclusiv China.

Ding a declarat ca aceste masuri au ajutat Rusia sa evite „sa urmeze manualul stabilit de Occident” si i-au permis sa investeasca mai mult in lantul sau intern de aprovizionare.

„In fata sanctiunilor financiare, prioritatea este de a-si mentine lantul de aprovizionare sigur si stabil”, a spus el. „Acesta este un mesaj foarte important si pentru China”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: