externe

Exporturile anuale ale Chinei scad pentru prima data in ultimii sapte ani

Exporturile anuale ale Chinei au scazut in 2023 pentru prima data in ultimii sapte ani, chiar daca livrarile din decembrie au depasit asteptarile, au aratat vineri datele vamale, relateaza CNBC.

Luna trecuta, exporturile au crescut cu 2,3% in ritm anual, mai mult decat cresterea de 1,7% prognozata de un sondaj Reuters.

Importurile au crescut cu 0,2% in decembrie fata de anul precedent. Aceasta crestere este usor mai mica decat cea de 0,3% asteptata de analistii chestionati de Reuters.

Dar pentru 2023, exporturile au scazut cu 4,6%, prima scadere anuala de acest fel de la un declin de 7,7% in 2016, potrivit publicatiei Wind Information.

Importurile au scazut cu 5,5% anul trecut. Ultima lor scadere a fost in 2020, anul in care a inceput pandemia Covid-19.

Schimburile comerciale ale Chinei cu principalii sai parteneri au scazut in 2023, deoarece cererea de bunuri chinezesti a scazut pe fondul unei cresteri globale mai lente.

Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est a fost cel mai mare partener comercial al Chinei la nivel regional in 2023, urmata de Uniunea Europeana.

Pe tari, SUA au ramas cel mai mare partener comercial al Chinei.

Rusia a fost un exemplu de succes, exporturile Chinei catre aceasta tara crescand cu aproape 47% in 2023, iar importurile crescand cu aproape 13%.

„Producatorii chinezi anticipeaza o crestere a productiei in cursul anului 2024, pe fondul previziunilor privind o cerere globala mai ferma, cresterea cheltuielilor clientilor si a investitiilor in noi produse”, a precizat publicatia chineza Caixin intr-un comunicat pentru indicele directorilor de achizitii din industria prelucratoare din decembrie.

De asemenea, s-a constatat un declin al subindicelui de ocupare a fortei de munca. „Firmele au mentionat deseori ca au ales sa nu inlocuiasca persoanele care au parasit voluntar un loc de munca sau au redus efectivele de personal deoarece cererea a fost mai slaba decat se astepta”, a precizat Caixin.

Economia Chinei a inregistrat o redresare mai lenta decat se astepta in urma pandemiei, dar a incheiat probabil anul 2023 cu o crestere de aproximativ 5%.

„Cererea interna slaba determina firmele competitive din China sa se extinda pe piata globala. Acest lucru ajuta la limitarea inflatiei in restul lumii”, a declarat intr-o nota Zhiwei Zhang, presedinte si economist sef la Pinpoint Asset Management.

„Dar exporturile, ca pilon al cresterii in China, nu sunt suficient de puternice pentru a stimula cererea interna globala”, a spus el.

Exporturile Chinei in majoritatea categoriilor de produse au scazut in 2023, printre putinele exceptii numarandu-se masinile, barcile si electrocasnicele.

Exporturile de automobile au crescut cu 69% in 2023 fata de anul trecut, au aratat datele vamale chineze.

Se preconizeaza ca China va fi depasit Japonia ca cel mai mare exportator de automobile din lume in 2023.

Cresterea rapida a pietei masinilor electrice, precum si cererea din partea Rusiei au contribuit la cresterea exporturilor auto din China, a declarat Sarah Tan, economist la Moody’s Analytics.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Romania si alte 7 state UE cer restrictionarea circulatiei diplomatilor rusi. Sa nu mai aiba voie sa circule liber prin tot spatiul Schengen

Opt ministri de externe din tarile Uniunii Europene au cerut UE sa interzica diplomatilor rusi…

O oră ago

Rares Bogdan anunta deja infrangerea PSD-ului la prezidentiale: „Inclusiv la Bucuresti s-a vazut ca lumea doreste dreapta”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a anuntat ca reprezentantii liberali se vor intalni, vineri, la Poiana…

59 de minute ago

Dominic Fritz, alaturi de Clotilde Armand la Bucuresti: „Miza acestor zile este viitorul democratiei romanesti”

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a sosit joi la Bucuresti, unde a participat la o conferinta…

2 ore ago

Ucraina reuseste in sfarsit sa loveasca puternic Rusia cu „armele sale minune”, iar acest lucru schimba cursul razboiului – expert militar

Faptul ca Ucraina este lasata sa atace direct tinte militare rusesti cu "armele-minune" incepe sa…

3 ore ago

PNL Sector 1 anunta „rezultatele finale”, inregistrate la AEP: Tuta ar avea cu 673 de voturi mai mult decat Armand. USR nu se lasa

PNL Sector 1 a anuntat joi ca "rezultatele finale inregistrate la AEP dupa finalizarea verificarii…

3 ore ago

INTERVIU Nicu Stefanuta, eurodeputat independent: „Romanii sunt satui de partide, care au ascuns pe listele lor tot felul de personaje dubioase, iar electoratul a taxat aceasta practica”

Abia incheiatele alegeri europarlamentare au prilejuit numeroase surprize, unele placute, altele mai putin placute. Daca…

4 ore ago