„Expunerea urateniei in mijlocul unei multimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjectie” – Demisie in semn de protest

news

Directorul general Humanitas, Lidia Bodea, si-a anuntat vineri demisia din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociatiei Editorilor din Romania, in semn de protest fata de lansarea cartii „Lupta politica”, scrisa de Dan Voiculescu, la Targul de carte Gaudeamus.

Lidia Bodea si-a prezentat demisia din Comitetul Director al Asociatiei Editorilor din Romania intr-o scrisoare publica adresata presedintului Asociatiei Editorilor din Romania, Grigore Arsene, si directorului executiv al Asociatiei Editorilor din Romania, Mihai Mitrica.

„Stimati domni,

Va rog sa luati act de demisia mea din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociatiei Editorilor din Romania.

Va asigur ca este o decizie indeajuns cumpanita, cu atat mai mult cu cat ea vine la capatul a mai bine de zece ani de cand, in urma voturilor acordate in Adunarile Generale AER, am asumat acest mandat. De fapt, este o hotarare pe care o iau tocmai pentru ca nu am reusit sa raspund asa cum mi-as fi dorit increderii acordate de catre cei care m-au votat si care au considerat ca prezenta mea in Consiliul Director va fi o garantie a respectarii statutului AER.

Din pacate, de catava vreme constat ca, desi primul chemat sa asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus sa-l ignore, cel putin in punctele in care acesta vorbeste despre ‘prestigiu, imagine, conduita ireprosabila, criterii calitative si nu cantitative, spirituale si nu comerciale, departe de orice ingerinte sau presiuni de ordin politic, ideologic, nationalist-sovin’.

Nu-mi fac iluzia ca gestul meu va schimba foarte mult lucrurile, dar il prefer lipsei de reactie si traditionalului ‘sa-nchidem ochii’. Suntem in plin targ de carte si vede prea multa lume ceea ce noi, inauntrul Asociatiei, preferam sa ne prefacem ca nu vedem: vi se pare ca, lansand astazi la ora 14.00 paginile cu titlul Lupta politica, autor Dan Voiculescu, comentata de Dan Puric, Adrian Nastase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Rosca Stanescu, Mugur Ciuvica si Victor Ciutacu, editura RAO slujeste ‘prestigiul si conduita ireprosabila’ a editorului roman, ‘departe de orice ingerinte de ordin politic, ideologic, nationalist-sovin’?

In discutie nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place si de a-si comenta fapta editoriala cu cine-i place. In discutie e insa moralitatea. Mai exista si asa ceva pe lume. In numele cenzurii morale, noi nu umblam goi pe strada. Iar in raport cu ea, ceea ce se-ntampla acum la Gaudeamus e mai mult decat poate suporta bunul simt: este expunerea urateniei in mijlocul unei multimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjectie”, se arata in scrisoarea Lidiei Bodea, publicata pe pagina sa de Facebook.

Foto: Adevarul

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: