Extremistii AUR incep haituirea intelectualilor. Istoricii anti-legionari Madalin Hodor si Mihai Demetriade, primii pe lista neagra

politica

Claudiu Tarziu, AUR, guvernare, 500.000 de angajati, concediati, administratia publica, carnet de partid

AUR a solicitat, printr-o adresa oficiala, presedintelui Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Constantin Buchet, sa ii pedepseasca pe istoricii Madalin Hodor si Mihai Demetriade pentru ca acestia au semnat un apel public prin care cer liderilor coalitiei de guvernare sa nu mai poarte dialog cu „extremistii” de la AUR.

Adresa catre CNSAS este semnata de copresedintele AUR, Claudiu Tarziu.

”In calitate de senator in Senatul Romaniei, dar si de copresedinte de partid, am luat act cu indignare si stupefactie de pozitia publica adoptata de cei doi domni, aflti in postura de semnatari ai unei petitii cu un pronuntat si vadit tendentios mesaj politic. (…)

Este fara echivoc faptul ca aceasta scrisoare are un caracter politic flagrant. Tot de domeniul evidentei este si contradictia vadita intre principiile de deschidere si toleranta pe care le sustin in spatiul public respectivii domni si afirmatiile nefundamentate pe care le difuzeaza prin acest document. (…)

In ceea ce ii priveste pe cei doi semnatari la care am facut referire la inceput, angajati ai Consiliului, atitudinea publica a acestora este cu atat mai scandaloasa cu cat cei doi au calitatea de functionari publici.

Prin semnarea acelei scrisori deschise, domnii Madalin Hodor si Mihai Demetriade au comis un gest culpabil nedemn, in profund dezacord cu principiile de obiectivitate, impartialitate si repsonsabilitate pe care si le-au asumat in exercitarea functiei publice.

Va solicit respectuos domnule Presedinte sa constatati incalcarea cu vinovatie de catre cei doi angajati ai CNSAS a obligatiilor si limitarilor in ceea ce priveste implicarea in activitatea politica si sa adoptati sanctiunile disciplinare care se impun, in conformitate cu prevederile Codului de conduita”, se arata in document, publicat de G4Media.

Istoricul Madalin Hodor a publicat mai multe studii foarte dure la adresa Miscarii Legionare si, recent, a i-a comparat pe cei de la AUR cu legionarii lui Horia Sima.

Iata ce spunea Hodor despre Miscarea Legionara, starnind furia extremistilor de dreapta: „Legionarii aflati in afara granitelor au devenit elemente utile in slujba Securitatii. Legionarii cei mai infocati au devenit cele mai importante elemente ale Securitati, sunt cei care au dinamitat Consiliului care s-a organizat in jurul Regelui, in exil, au ajutat chiar la distrugerea oricarei incercari de a coagula orice actiune de dizidenta. Au fost cei mai puternici aliati ai fostului regim comunist. Filonul a supravietuit instalarii comunismului si asta pentru ca erau legaturi stranse intre acestia, au devenit aliati, fiind anti-antonescieni si asta pentru ca, sa ne amintim, in timpul lui Antonescu, si Legiunea si comunistii au fost scosi in afara legii, s-au intalnit in inchisori, au avut si pastrat legaturi. Dupa razboi, gruparile gangstaresti formate din comunisti si legionari au pus mana pe putere. Infratirea era fireasca. Pe de alta parte trebuie spus ca odata cu venirea comunistilor la putere, liderii comunisti erau ingroziti de legionari pentru ca acestia erau fanatici, extrem de bine organizati, mai ales in ceea ce priveste conspirativitatea. Ethosul legionar a supravietuit”.

Iata si apelul semnat de cei doi istorici care a starnit furia conducerii AUR:

”Noi, semnatarii acestei scrisori, intelectuali publici, militanti pentru drepturile omului, oameni din societatea civila, aparatori ai valorilor euroatlantice, ne exprimam ingrijorarea cu privire la deschiderea catre dialog aratata de membri marcanti ai partidelor din coalitia de guvernare catre conducerea unui partid recent intrat in Parlamentul Romaniei, AUR.

Partidul AUR este o formatiune politica ce s-a dovedit a fi, in scurta sa existenta pe scena publica romaneasca, purtatoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factura extremista. Un partid radical-populist, vehiculand teme fundamentaliste si nationaliste, cu revizitarea teoriilor conspirationiste, anti-globaliste si anti-individualiste, si cu personaje care raspandesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, ca persoana propusa de AUR drept candidat la functia de prim-ministru se proclama deschis drept un inflacarat admirator al unor figuri de trista amintire din trecutul negru al Romaniei ori ca parlamentari ai aceluiasi partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelica), care se exprima frecvent impotriva societatii liberale si a sistemului institutional de valori al democratiei liberale, nu poate fi un partener de dialog intr-o democratie.

In ultimele saptamani, ministrii Educatiei, Justitiei si Sanatatii au discutat nestingheriti cu conducerea AUR. Atitudinea afisata de membri ai Guvernului Romaniei care, prin pozitionarea lor, respectiv deschiderea catre dialogul cu AUR, angajeaza intreg Executivul, este scandaloasa si inadmisibila. Mesajul transmis prin astfel de intalniri protocolare este tocmai validarea ideilor si mijloacelor de actiune ale partidului AUR, riscand astfel sa ii legitimeze si sa ii normalizeze proiectul politic.

Nici subiectele abordate (importante si urgente, fara indoiala) si nici respectarea unei cutume politice fundamentale (respectiv dialogul constant cu opozitia) nu pot constitui argumente pentru a justifica o asemenea deschidere catre un partid care refuza valorile occidentale. Orice dialog intre membrii Guvernului si reprezentantii AUR poate si trebuie sa fie purtat doar in cadrele stabilite de Constitutie, prin interpelari, insa acestea nu pot fi interpretate nicidecum drept pretexte pentru intalniri afabile. Pastrand relatia cu AUR doar in conditiile stricte stipulate de legea fundamentala, coalitia de guvernare s-ar asigura astfel ca mentine un ”cordon sanitar” in jurul unei formatiuni periculoase pentru democratia noastra. Suntem convinsi ca, odata ce ”cordonul sanitar” ar fi spart, va fi aproape imposibil de reconstruit.

In acordul incheiat intre partidele care formeaza actuala coalitie de guvernare, semnatarii mentioneaza ca actuala alianta se bazeaza pe ”responsabilitatea fata de destinul Romaniei” si ca soliditatea acesteia se intemeiaza pe ”valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuala si solidaritate”. In acelasi document programatic, liderii partidelor de guvernare afirma fara ezitare: ”Suntem hotarati sa aparam aceste valori atunci cand sunt amenintate si sa ducem Romania mai departe pe drumul ei european.” Ori, prin actiunile si ideile vehiculate, AUR pune in pericol tocmai valorile pe care actuala coalitie si-a propus sa le salvgardeze. In mod evident, intre principiile asumate si actiunile unor membri ai Guvernului, prin deschiderea aratata catre liderii AUR, exista un conflict ireconciliabil.

In multe tari europene, partide extremiste au ajuns, in urma alegerilor, in parlamente. Nu insa in toate aceste state, astfel de partide sunt tratate cu nesperata bunavointa. Dimpotriva, in numeroase locuri de pe continentul nostru, ideile vehiculate de astfel de formatiuni politice le transforma automat in actori nefrecventabili, iar boicotarea liderilor acestor formatiuni este o regula de la care nici un politician onest nu se poate abate.

Stim cu totii foarte bine ca adevarata importanta a asumarii si respectarii valorilor euroatlantice nu se poate sluji prin dialogul constant si nestingherit cu reprezentanti ai unui partid aflat in flagranta contradictie cu principiile pe care partidele din coalitia de guvernarea clameaza ca le apara. Inainte de a fi prea tarziu, credem ca este momentul ca, prin acordul partidelor care formeaza coalitia de guvernare, dialogul cu AUR sa inceteze imediat.”

Semnatari:

Cristian Parvulescu

Smaranda Enache

Andrei Cornea

Lavinia Stan

Ciprian Mihali

Liliana Popescu

Adrian Miroiu

Madalin Hodor

Sergiu Miscoiu

Claudiu Craciun

Alfred Bulai

Andrei Taranu

Liviu Rotman

Radu F. Alexandru

Liviu Antonesei

Paul Serban Agachi

Adina Babes

Iordan Barbulescu

Anamaria Beligan

Sorin Camner

Ana Barbulescu

Iurii Chisinevski

Adrian Cioflanca

Vera Cimpeanu

Andrei Cornea

Emanuel Copilas

Daniel Cristea-Enache

Rodica Culcer

Nicoleta Dabija

Mihai Demetriade

Nicolae-Emilian Dranca

Mihaela Grancea

Raluca Grosescu

Iakob Attila

Ruxandra Ivan

Carmen Musat

Lucian Nastasa-Kovacs

Irina Nastasa-Matei

Raul Rognean

Maria Roth

Michael Shafir

William Totok

Mihai Vasilescu

Istvan Kiraly V.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: