news

Fabrica Roman din Brasov a incheiat anul 2022 cu zero camioane fabricate si 13 camioane reparate

Uzina romaneasca de camioane Roman SA, care in perioada de glorie producea 28.000 de autovehicule pe an, a avut un bilant trist pe 2022: nu a fabricat niciun autovehicul nou, singurul contract fiind de reparare a camioanelor DAC si Roman din dotarea armatei, care a adus un venit minim de supravietuire, potrivit informatiilor PiataAuto.md.

Contractul prevedere reparatia mai multor camioane din dotarea armatei, in perioada 2022-2024. In 2022, au fost reparate doar 13 camioane.

De asemenea, nu s-a produs niciun vehicul de pompieri, desi fabrica are o istorie vasta si in acest domeniu, cu circa 13.000 de camioane de pompieri fabricate la Brasov de-a lungul istoriei. In Romania exista mai multe camioane Roman de pompieri, fabricate in ultimii ani, dar se pare ca niciunul dintre ele nu a fost fabricat in 2022.

Numarul actual al angajatilor ar fi de circa 100, astfel ca productia ar fi de doar 10 camioane noi fabricate anual. Acum 5 ani, pe cand fabrica din Brasov avea mai multe spatii si mai multi angajati, capacitatea teoretica de productie era de 6.000 camioane anual. In perioada sa de apogeu, in anii 1977-1988, fabrica Roman producea 28.000 -33.0000 de autovehicule/an.

Potrivit BizBrasov, omul de afaceri Ion Neculaie, care detine fabrica, a declarat intr-un interviu ca a fost trimis in inchisoare pentru ca s-a luptat sa faca autocamioane si „cine isi inchipuie ca la Brasov se vor mai face camioane se insala”.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul presedinte al R. Moldova, Igor Dodon, pozeaza drept pacifist si „trage sfori” spre Rusia si China

Liderul prorus al celui mai mare partid de opozitie din Republica Moldova, Igor Dodon, a…

7 ore ago

Lituania considera ca Ucraina are dreptul sa atace si tinte din Belarus, daca Rusia plaseaza acolo „obiective militare valide”

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, considera ca, daca Rusia plaseaza obiective militare valide in…

11 ore ago

A fost ucis in puscarie cel mai mare criminal in serie din Canada. El era vinovat pentru moartea a peste 50 de femei

Robert Pickton, cel mai mare criminal in serie din istoria Canadei si care este considerat…

8 ore ago

Grecia prezinta din nou cazul privind returnarea sculpturilor din Partenon de catre British Museum in fata unui comitet al UNESCO

Grecia si-a prezentat cazul privind returnarea sculpturilor Partenonului la o sesiune a unui comitet UNESCO…

11 ore ago

Cateva sute de ieseni au protestat pentru Codrii Iasilor: „Nu vrem sa fie confiscat acest mars de nimeni”

O manifestatie mai putin intalnita in zilele de azi in Romania a avut loc la…

8 ore ago