Facebook si Instagram vor restrictiona accesul la stiri in Canada

actualitate

facebook, logo

Meta a declarat ca va incepe sa restrictioneze accesul consumatorilor canadieni la stirile de pe platformele sale, dupa ce parlamentul a adoptat un controversat proiect de lege privind stirile online, scrie BBC.

Proiectul de lege obliga marile platforme sa compenseze editorii de stiri pentru continutul postat pe site-urile lor.

Meta si Google au testat deja limitarea accesului la stiri pentru unii canadieni.

In 2021, utilizatorii australieni au fost blocati de la partajarea sau vizualizarea stirilor pe Facebook ca raspuns la o lege similara.

Legea canadiana privind stirile online, care a fost aprobata joi de Senat, stabileste reguli care obliga platforme precum Meta si Google sa negocieze acorduri comerciale si sa plateasca organizatiile de stiri pentru continutul lor.

Meta a calificat legea drept „o legislatie fundamental defectuoasa care ignora realitatile modului in care functioneaza platformele noastre”.

Joi, Meta a declarat ca disponibilitatea stirilor va fi oprita pe Facebook si Instagram pentru toti utilizatorii din Canada – inainte ca legea sa intre in vigoare.

„Un cadru legislativ care ne obliga sa platim pentru linkuri sau continut pe care nu le postam si care nu reprezinta motivul pentru care marea majoritate a oamenilor folosesc platformele noastre nu este nici sustenabil, nici functional”, a declarat un purtator de cuvant al Meta pentru Reuters.

Compania a precizat ca modificarile aduse stirilor nu vor avea un impact asupra altor servicii pentru utilizatorii canadieni.

Google a calificat proiectul de lege drept „nefunctional” in forma sa actuala si a declarat ca incearca sa colaboreze cu guvernul pentru a gasi o „cale de urmat”.

Guvernul federal sustine ca proiectul de lege privind stirile online este necesar „pentru a spori corectitudinea pe piata canadiana a stirilor digitale” si pentru a permite organizatiilor de stiri in dificultate sa „asigure o compensatie echitabila” pentru stirile si linkurile partajate pe platforme.

O analiza a proiectului de lege efectuata de un organism independent de supraveghere bugetara din parlament a estimat ca intreprinderile de stiri ar putea primi aproximativ 329 milioane de dolari canadieni (250 milioane de dolari) pe an de la platformele digitale.

La inceputul acestei luni, ministrul canadian al Patrimoniului, Pablo Rodriguez, a declarat pentru Reuters ca testele efectuate de platformele tehnologice sunt „inacceptabile” si reprezinta o „amenintare”.

In Australia, Facebook a restabilit continutul de stiri pentru utilizatorii sai dupa ce discutiile cu guvernul au dus la modificari legislative.

Joi, biroul lui Rodriguez a declarat ca s-a intalnit cu Google si Facebook in aceasta saptamana si a planificat discutii suplimentare – dar guvernul va merge mai departe cu implementarea proiectului de lege.

„Daca guvernul nu poate lua apararea canadienilor impotriva gigantilor din domeniul tehnologiei, cine o va face?”, a spus el intr-o declaratie.

Grupurile din industria media au salutat adoptarea proiectului de lege ca fiind un pas spre echitate pe piata.

„Jurnalismul adevarat, creat de jurnalisti adevarati, continua sa fie cerut de canadieni si este vital pentru democratia noastra, dar costa bani adevarati”, a declarat Paul Deegan, presedinte si director executiv al News Media Canada, un grup din industria media, a declarat intr-o declaratie

Legea privind stirile online ar trebui sa intre in vigoare in Canada peste sase luni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: