Fara diploma? Nicio problema! Marina americana coboara stacheta din nou pentru a atrage mai multi recruti

analize

Marina SUA incepe sa inroleze persoane care nu au absolvit liceul sau nu au obtinut bacalaureatul, marcand a doua oara in aproximativ un an cand deschide usa recrutilor cu performante mai slabe in timp ce se lupta sa atinga obiectivele de inrolare, potrivit AP.

Decizia vine dupa o miscare din decembrie 2022 de a inrola in armata un numar mai mare de recruti care au un scor foarte slab la examene. Aceasta este o decizie pe care celelalte servicii militare o evita sau o limiteaza in mare masura, chiar daca tuturor le este din ce in ce mai greu sa atraga tineri care pot indeplini standardele fizice, mentale si morale ale armatei.

Conform noului plan, recrutii Marinei fara diplome de studii se vor putea alatura atata timp cat obtin un scor de 50 sau mai mult din 99 de puncte la testul de calificare. Ultima data cand serviciul a luat aceste masuri a fost in anul 2000.

„In fiecare an vin mii de oameni in centrele noastre de recrutare, care doresc sa se alature Marinei, dar nu au un certificat. Si pur si simplu ii respingem”, a declarat viceamiralul Rick Cheeseman, seful personalului, intr-un interviu acordat vineri pentru The Associated Press.

El a spus ca dintre cei peste 2.400 de doritori care au fost respinsi anul trecut, pana la 500 dintre ei ar putea avea un scor suficient de mare pentru a intra. El a spus ca a trimis deja un ordin recrutorilor pentru a incepe noul efort extins, adaugand: „ Sper ca recrutorii i-au sunat pe toti cei 2.442 in ultimele 72 de ore si vom vedea cum merge… Vom incerca sa gasim cativa care vor sa dea testul in acest weekend.”

In urma pandemiei, serviciile s-au confruntat cu o penurie de angajati. COVID-19 a fortat armata sa inchida centrele de recrutare din licee si de la multe targuri si evenimente.

Dar chiar si pe masura ce lucrurile au revenit la normal, armata s-a luptat sa concureze cu afacerile mai bine platite pe piata muncii, in special pe masura ce companiile au inceput sa ofere tipurile de beneficii – cum ar fi finantarea pentru colegii – care facusera adesea din armata o alegere populara. Aceste probleme economice au fost doar exacerbate de diviziunea politica ascutita din tara si de temerile tinerilor de a fi ucisi sau raniti in timpul razboiului.

Anul fiscal trecut, care s-a incheiat pe 30 septembrie, Marina, Armata si Fortele Aeriene nu si-au indeplinit obiectivele de recrutare, in timp ce puscasii marini si mica forta spatiala si-au indeplinit obiectivele. In anul fiscal precedent, Armata a avut cu 15.000 de persoane sub obiectivul sau de inrolare de 60.000, iar celelalte servicii au trebuit sa caute in grupurile de candidati amanati pentru a-si atinge numarul de recrutare.

Anul trecut, obiectivul de inrolare al Marinei a fost de 37.700 de persoane, insa a reusit sa atraga doar 31.834. Anul acesta, a spus Cheeseman, obiectivul este de 40.600 de persoane. Dimensiunea totala a Marinei pentru 2024 este stabilita la 337.800. „Am nevoie de acesti marinari. Le spunem recrutorilor nostri sa aduca 40.600 de oameni care sa se alature Marinei. Nu ne asteptam sa obtinem chiar atatia. Dar incercam”, a spus el.

Celelalte servicii au refuzat in mare masura astfel de schimbari.

Marina este singurul serviciu care inroleaza pe oricine considerat un recrut de „categoria patru”, adica a obtinut 30 sau mai putin la testul de calificare. Serviciul a extins numarul acelor recruti din categoria patru, argumentand ca anumite locuri de munca – cum ar fi bucatar sau alte functii mai mici – nu necesita un scor general mare la test, atata timp cat oamenii indeplinesc standardele postului.

Armata ii primeste pe candidatii cu cel mai mic punctaj doar la asa-numitul curs de pregatire pentru soldati, care le ofera cateva saptamani de instruire si posibilitatea de a-si creste scorul pentru a obtine nota de trecere si pentru a se inrola. Marina permite recrutilor cu punctaje mici sa urmeze cursul sau de pregatire pentru viitorul marinar, dar nu necesita un punctaj mare pentru a se inrola.

In plus, Armata si corpul puscasilor marini cer o diploma de liceu sau echivalentul, iar Fortele Aeriene au spus ca vor primi recruti fara diploma doar daca obtin un scor de 65 sau mai mult la testul de calificare. Aceste cifre sunt foarte mici – doar 110 dintre cei aproape 26.900 de recruti din Fortele Aeriene adusi anul trecut, fie aveau o diploma echivalenta, fie nu aveau deloc diplome de studii.

Alte servicii mentioneaza ingrijorarea ca recrutii cu performante mai scazute ar putea avea mai multe sanse sa renunte la tabara de pregatire sau ar putea prezenta mai multe probleme disciplinare in timp.

Cheeseman crede ca cel mai mare risc este ca ei sa cedeze in tabara de pregatire in numar mare, dar a spus ca diferenta nu a fost semnificativa pana acum pentru recrutii cu punctaje scazute adusi anul trecut. In general, 11,4% dintre acesti recruti nu au terminat tabara de pregatire, comparativ cu mai putin de 6,5% dintre marinarii cu punctaje mari la test.

Comandantii Marinei au vorbit despre oportunitatile de inrolare pentru persoanele fara diploma de liceu de ceva vreme, intr-un efort de a extinde grupul de potentiali recruti.

„Tocmai ne-am decis in sfarsit, sa mergem pe acest drum”, a spus el, adaugand ca se cauta, concomitent, alte modalitati de a descoperi talente neexploatate. „Argumentul meu pentru acceptarea acestui risc este ca avem taberele de pregatire. Nu ocupam locurile. Asa ca sunt dispus sa-mi asum acest risc”, a mai spus Cheeseman.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: