analize

Fara izolare obligatorie. Cazul curios al Japoniei, cum reuseste sa faca fata epidemiei fara restrictii de circulatie

In Japonia nu exista acum izolare obligatorie, desi populatia Japoniei de peste 65 de ani reprezinta un procent de 28%, fiind cea mai ridicata din lume, depasind chiar Italia, ceea ce o face vulnerabila la epidemie, transmite BBC, citat de Stirile Pro TV. Totodata, japonezii au un consum ridicat de tutun, ceea ce nu ajuta la combaterea bolilor respiratorii. Iar orasele sunt cunoscute pentru densitatea mare a populatiei.

Japonia a fost printre primele tari care au confirmat infectiile cu coronavirus, la doar cateva zile dupa ce China a inceput sa alerteze asupra focarului.

Dincolo de anularea unor evenimente sportive si inchiderea scolilor, japonezii isi continua viata mai mult sau mai putin normal. Acest lucru a fost evident weekendul trecut (22 martie), cand mii de cetateni s-au adunat pe strazi si parcuri pentru a admira faimoasele flori de cires. Guvernatorul de la Tokyo, Yuriko Koike, a precizat ca interzicerea acestui obicei de primavara este ca „indepartarea imbratisarilor de la italieni”.

Japonia este una dintre tarile cel mai putin afectate de noul coronavirus. Pana miercuri, 25 martie, a avut 1.193 de cazuri confirmate cu COVID – 19 si 43 de morti. Aceste date o situeaza cu mult sub alte tari, cum ar fi China (unde exista peste 81.000 de cazuri si 3.200 de decese), Italia (69.000 de cazuri si peste 6.800 de decese) sau Spania (cu peste 47.000 de cazuri si 3.400 de morti).

De asemenea, este departe de cifrele descurajatoare ale unor tari precum Statele Unite, Iran, Franta sau Regatul Unit.

Japonezii au fost foarte eficienti in gasirea grupurilor care transmiteau infectia. Acest lucru este explicat pentru BBC Mundo de Kenji Shibuya, directorul Institute of Population Health.

“Japonia a inregistrat un mare succes in a opri raspandirea COVID – 19 prin vizarea grupurilor de focare, adica a persoanelor care infecteaza alte persoane. Au fost testate si izolate”, a zis el. Shibuya declara ca aceasta strategie de urmarire a persoanelor infectate este cea mai importanta atunci cand vine vorba de stoparea raspandirii unui virus.

“Singura modalitate de a face fata oricarei pandemii este sa testezi si sa izolezi. Si multe tari nu au ascultat acest lucru. In Japonia, ei sunt disperati sa urmareasca persoanele infectate. Si se descurca bine in acest sens”, a spus el.

Dar cercetatorul constata ca, dincolo de aceste grupuri, nu se fac toate testele care trebuie facute. In consecinta, acest lucru ar putea duce la o crestere drastica a cazurilor pozitive.

“Numarul testelor din Japonia este mai mic decat alte tari. Iar ingrijorarea mea este ca exista un grup de persoane infectate, fara simptome, care nu au fost detectate, pe langa cazurile importate. Daca ar fi asa, ma tem ca ar putea exista o explozie in focar”, a mai declarat expertul citat de BBC MUNDO.

Un alt argument care poate explica succesul Japoniei este distantarea sociala, care era deja bine stabilita in cultura locala, chiar inainte de declansarea focarului de coronavirus.

O opinie similara o are Kenji Shibuya, care subliniaza ca „tendinta japoneza pentru igiena” si alte lucruri culturale, cum ar fi „evitarea imbratisarilor” ar putea duce la o mai putina raspandire.

Cu toate acestea, unii cercetatori se indoiesc ca distantarea sociala este o masura care face diferenta in raport cu alte tari. ”In Marea Britanie, oamenii au inceput sa se distanteze, sa lucreze de acasa si sa poarte o masca. Si cazurile sunt in continua crestere”, explica ei.

“Prin urmare, adevarul este ca nu stim in ce masura distantarea sociala ajuta in cazul particular al Japoniei”, adauga cercetatorii.

In orice caz, decizia Guvernului de a inchide scolile si de a suspenda evenimente masive a contribuit masiv la controlul raspandirii COVID – 19. Totusi, acest lucru s-ar putea schimba. Guvernul a anuntat ca va redeschide scolile in aprilie.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

O noua teorie deliranta la Moscova: „Istoria se repeta. In perioada premergatoare operatiunii speciale, Occidentul pregatea o agresiune impotriva patriei noastre”

Seful Directiei Principale de Informatii a Statului Major General al Fortelor Armate Ruse - adjunctul…

O oră ago

Xi Jinping la Paris, ce a discutat cu Macron si Ursula von der Leyen: „China sa isi foloseasca toata influenta asupra Rusiei pentru a pune capat razboiului”

Presedintele francez Emmanuel Macron si presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-au presat pe…

2 ore ago

Aterizarea unui avion pe o autostrada aglomerata din Letonia. Cu ce probleme s-a confruntat pilotul – Video

Un avion cu doua persoane la bord a aterizat de urgenta pe o autostrada din…

4 ore ago

Judecatorul s-a saturat de atitudinea lui Trump, il ameninta ca-l baga dupa gratii. Trump continua sa ii atace pe martorii si juratii din proces

Judecatorul care conduce procesul penal in care Donald Trump este acuzat ca a platit o…

2 ore ago