analize

Liiceanu: „Firea din nou la primarie? Ce cauta din nou? Cum de oamenii o accepta?”. Ce spune despre Piedone: „E innebunitor”

Mesaje dure al lui Gabriela Liiceanu in legatura cu doi dintre principalii candidati la Primaria Capitalei, Cristian Popescu Piedone si Gabriela Firea.

Despre candidatura lui Piedone, Liicease spune ca „e innebunitor sa vezi ca nu poti ridica educatia civica a unui popor. E innebunitor!”.

„Va dati seama ce trebuie sa fie in sufletul unui om care a trecut prin cel mai teribil infern imaginabil de pe pamant, sa arzi de viu si sa iti schimbi trupul, sa ai un trup slutit de foc, pentru ca un un monstru de genul asta are raspunderea ca acel loc a functionat fara aprobare. Cum poti sa ajungi la acest grad de cinism incat sa spui: ‘Am accept sa fiu candidatul vostru, daca fiul meu primeste un contract de cateva de milioane de euro’ sau ‘Mi-as angaja inca 60 de rude’. Un discurs care a atins limitele cinismului ultim. Noi nu avem pesemne legi pentru a sanctiona acest comportament in care iesi pe strada si spui sunt interlop. Dar exista electoratul care l-ar descalifica pe loc.

Nu, nu-mi imaginez ca in Danemarca, care e pe locul intai, in clasamentul cu privire la gradul de civilizatie al tarilor lumii, ar avea vreo sansa un om care ar face bancuri din astea pe strada? Or, el merge pe ideea ca va avea sprijinul interlopilor? E e foarte tare, nu?

Ar fi foarte comic daca n-ar fi teribil! E innebunitor sa vezi ca nu poti ridica educatia civica a unui popor. E innebunitor! Tot ce discutam noi acuma se invarte in jurul a doua cuvinte: simt civic. Or, acestor oameni nu le pasa oamenii pe care trebuie sa-i slujeasca, ci de binele lor.

Un ministru al agriculturii a zis: ‘Si ce daca mi-am angajat fata in minister? Fiecare tata si iubeste fetita.’ Noi traim in continuare in aceste habitudini si pare firesc. Concursurile pentru functii publice sunt farse. Am scos la un moment dat o carte facuta de Valeriu Nicolae cu CV-urile tuturor parlamentarilor. E inspamantator! Erau oameni care faceau doua-trei doctorate in acelasi timp si aveau servicii multiple in orase aflate la sute de kilometri unul de altul. Erau lucruri halucinante!”, a declarat Liiceanu intr-un interviu pentru hotnews.ro.

Liiceanu a fost la fel de acid si cu candidaturile lui Firea si Burduja, comentand ironic si faptul ca acestia se lauda ca au scris carti.

„Atentie, prostia si inteligenta sunt repartizate in grade diferite in ograda fiecarui om. Atunci cand iti umpli pieptul de decoratii – carti, trei doctorate, cand tu n-ai bacalaureatul –, evident ca-ti propui, la nivelul unei inteligente banale politice, sa dai o imagine cat mai convenabila electoratului. Problema noastra nu este ca nu avem modele reusite. Au existat minti geniale care au pus la punct cele mai bune modele de functionare a societatii.

Democratia s-a nascut in secolul XVIII din mintea unui om numit Montesquieu, care s-a gandit ca abuzul puterii este sursa raului si, deci, ca puterea trebuie fragmentata directii diferite executiv, legislativ si judecatoresc. El a propus un model care in sine e genial. Dar natura umana, in clipa in care se apropie de acest model, il distruge, il contorsioneaza. Modelul democratic este in sine, perfect. Majoritatea unui popor isi alege reprezentantii, iar ei trebuie sa dea seama, in fata celor care i-au ales, de felul in care si-au dus la capat mandatul incredintat. Suna splendid in vorbe! Odata vazuti la putere, nu mai dau seama de nimic.

(…)In acesti 34 de ani, clasa politica de la noi a cultivat ignoranta cu un scop evident: de a nu da putere de judecata personala fiecarui alegator. Manipularea face parte din recuzita alegerilor. Toata parada asta, toata febra de spectacol, de cosmetica politica este in clipa de fata extrem de acuta. Traim in mijlocul ei. E cauza indignarii care ma locuieste. Firea din nou la primarie? Ce cauta din nou? Cum de oamenii o accepta? Iti spui intrebarile astea”, a mai spus Liiceanu.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

17 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

17 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

17 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

7 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

17 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

17 ore ago