FBI dezvaluie un complot IRA din anii 1980 pentru a o ucide pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

externe

Regina Elisabeta a II-a s-a confruntat cu o potentiala amenintare de asasinat in timpul unei vizite din 1983 in SUA, arata documente FBI publicate recent, relateaza BBC.

Biroul Federal de Investigatii (FBI) a facut publice o serie de dosare referitoare la calatoriile reginei in SUA, dupa ce aceasta a murit anul trecut.

Documentele arata cum FBI, care a contribuit la asigurarea sigurantei monarhului in timpul vizitelor sale, era ingrijorat de amenintarile IRA.

Potrivit dosarului, un ofiter care frecventa un pub irlandez din San Francisco i-a avertizat pe agentii federali in legatura cu un apel de la un barbat pe care il intalnise in local.

Ofiterul a declarat ca barbatul i-a spus ca incearca sa se razbune pentru fiica sa care „a fost ucisa in Irlanda de Nord de un glont de cauciuc”.

Amenintarea a fost facuta la 4 februarie 1983 – cu aproximativ o luna inainte de vizita reginei Elisabeta a II-a si a sotului ei, printul Philip, in California.

„Avea de gand sa incerce sa-i faca rau reginei Elisabeta si ar fi facut acest lucru fie aruncand un obiect de pe podul Golden Gate pe iahtul regal Britannia cand acesta va naviga pe sub el, fie ar fi incercat sa o ucida pe regina Elisabeta cand aceasta ar fi vizitat Parcul National Yosemite”, se arata in document.

Ca raspuns la aceasta amenintare, Secret Service planuise sa „inchida pasarelele de pe podul Golden Gate in momentul in care iahtul se va apropia”. Nu este clar ce masuri au fost luate la Yosemite, dar vizita a avut loc. FBI nu a publicat niciun detaliu despre arestari.

Cele 102 pagini de arhiva au fost incarcate luni pe Vault, site-ul de informatii al FBI, in urma unei cereri depuse de mass-media americane in baza Freedom of Information Act.

Multe dintre vizitele de stat ale reginei in SUA, inclusiv cea din 1983 pe Coasta de Vest, au avut loc in timpul tensiunilor ridicate din cauza tulburarilor din Irlanda de Nord.

In 1976, raposata regina a fost la New York cu ocazia sarbatoririi Bicentenarului Americii.

Dosarele arata modul in care FBI-ul a ramas vigilent la ceea ce a considerat a fi un potential real de amenintare la adresa defunctei regine.

Varul ei de gradul doi, Lord Mountbatten, a fost ucis intr-un atentat cu bomba al IRA in largul coastei comitatului Sligo, Republica Irlanda, in 1979.

Inainte de o vizita personala a regretatei regine in Kentucky, in 1989, intr-o nota interna a FBI se spunea ca „posibilitatea unor amenintari la adresa monarhiei britanice este mereu prezenta din partea Armatei Republicane Irlandeze (IRA)”.

In continuare, „Boston si New York sunt rugate sa ramana in alerta pentru orice amenintari la adresa reginei Elisabeta a II-a din partea membrilor IRA si sa le transmita imediat la Louisville”, in Kentucky.

Se stie ca regretata regina, care detinea cai de curse, a vizitat Kentucky de mai multe ori in timpul vietii sale pentru a se bucura de atractiile ecvestre ale statului, inclusiv de Kentucky Derby.

Biroul a declarat pentru NBC News ca ar putea exista „inregistrari suplimentare” in afara de cele publicate in aceasta saptamana, dar nu a stabilit un calendar pentru publicarea lor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: