Ferma de porci a lui Valentin Dragnea, comunicat agresiv privind acuzatiile ca a avut parte de tratament preferential in cazul pestei porcine

politica

SC Ferma Salcia SA, patronata de Valentin Dragnea, fiul sefului PSD, a transmis redactiei aktual24.ro un drept la replica in care tine sa isi precizeze pozitia privind acuzatiile ca ar fi beneficiat de pe urma pestei porcine.

Iata comunicatul integral:

Referitor la acuzatiile vehiculate in presa care insinueaza ca Ferma ROMCIP Salcia ar fi beneficiat de un tratament preferential din partea autoritatilor si ar fi vandut un numar mare de porci chiar inainte de izbucnirea epidemiei de pesta africana, facem urmatoarele precizari:

1) Este falsa informatia ca Ferma ROMCIP Salcia ar fi vandut un numar mare de porci chiar inainte de izbucnirea epidemiei si ca si-ar fi redus efectivele de la 13.585 de capete la 31 Iulie 2017, la doar 3.000 de capete in prezent.

o In realitate, la data de 31 Iulie 2017, Ferma ROMCIP Salcia avea un stoc de 3.315 capete. Cifra publicata pe site-ul ANSVSA, invocate de cei care insinueaza vanzarea unui numar mare de porci, nu reprezinta stocul existent la 31 Iulie 2017, ci rulajul din primul semestru al anului 2017.

2) Este falsa insinuarea ca Ferma ROMCIP Salcia nu si-ar fi reimprospatat efectivele de porci la capacitatea fermei pentru ca ar fi cunoscut in avans fata de alti fermieri ca urmeaza sa aiba loc o epidemie de pesta africana.

o In realitate, ferma a continuat sa achizitioneze porci si dupa aceasta data.
Din Iulie 2017, pana in Decembrie 2017-deci dupa identificarea focarului de pesta porcina de la Satu-Mare-Ferma ROMCIP Salcia a mai achizitionat peste 18.500 de purcei care au fost valorificati in cea mai mare parte in luna Decembrie. La inceputul anului, stocul era de 9.630.

o Prin urmare, rulajul din al doilea semestru din 2017, dupa aparitia focarului de pesta porcina de la Satu-Mare, a fost mai mare decat cel inregistrat in primul semestru. Deci insinuarea ca Ferma ROMCIP Salcia ar fi fost alertata preferential dupa aparitia primului focar la Satu-Mare este contrazisa in mod evident de aprovizionarile mai mari pe care le-a facut societatea dupa acel eveniment.

o Mai mult, in cursul anului 2018, ROMCIP a mai achizitionat peste 8.200 de porci, in plus fata de stocul de 9.630 de exemplare existent la inceputul anului. Din totalul de 17.856, societatea a valorificat 14.427 de porci. Astfel, in luna Iunie 2018, conform datelor ANSVSA, in Ferma ROMCIP Salcia stocul era de 3.429 de porci grasi.

3) Este falsa afirmatia ca Ferma ROMCIP Salcia ar fi incetat sa se mai aprovizioneze inainte ca Ministerul Agriculturii sa-i alerteze pe ceilalti crescatori de porci.

o In realitate, aprovizionarea de porci a incetat in momentul anuntarii oficiale a focarului de pesta Africana de la Tulcea si urmeaza sa se reia in momentul stingerii acestuia.

o De altfel, conform informatiilor publicate de ANSVSA, informarile cu privire la riscul raspandirii pestei porcine africane au fost transmise catre fermierii din toata tara inca din anul 2016, dupa aparitia primelor focare in Ucraina si Republica Moldova. De asemenea au avut loc instruiri privind masurile de prevenire a pestei porcine in toata tara, ceea ce exclude total falsa ipoteza ca Ferma ROMIP ar fi beneficiat de un tratament sau o informare preferentiala.

Datele publicate de ANSVSA cu privire la informarile publice legate de pesta porcina in perioada 2016-2018 pot fi consultate aici: http//www.ansvsa.ro/blog/precizari-ansvsa/

o Ferma are in continuare contracte de aprovizionare cu purcei la capacitatea de procesare a abatorului.

4) Este falsa insinuarea ca Ferma ROMCIP Salcia ar fi avut un comportament atipic fata de alti crescatori de porci care au trebuit sa sacrifice un numar mare de exemplare in urma izbucnirii epidemiei.

o ROMCIP Salcia dispune de ferma, fabrica si magazine de desfacere, dar spre deosebire de alte ferme nu are maternitate. Din acest motiv, ROMCIP Salcia nu trebuie sa se aprovizioneze constant pentru a sustine activitatea unei maternitati, putand sa isi ajusteze achizitiile de purcei la capacitatea sa de procesare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: