Fermierii francezi ameninta ca vor intensifica protestele pe masura ce nemultumirile cresc

externe

FNSEA, cel mai mare sindicat agricol din Franta, ia in considerare proteste la nivel national in saptamanile urmatoare, a declarat vineri un purtator de cuvant, extinzand actiunile fermierilor din sud-vest care au blocat o autostrada si au aruncat gunoi de grajd pe cladiri publice, potrivit France 24.

La fel ca omologii lor germani care au organizat o demonstratie masiva in weekend cu tractoare care mergeau spre Berlin din toate colturile tarii, fermierii francezi protesteaza in principal impotriva taxelor si reglementarilor.

Dupa intalnirea cu reprezentantii filialelor locale si diferite sectoare agricole, FSNEA va decide daca va organiza actiuni la nivel national joia viitoare, a spus purtatorul de cuvant.

Sute de tractoare si fermieri din sud-vestul Frantei au protestat saptamana aceasta in orasul Toulouse, din sud-vestul Frantei, provocand blocaje in trafic.

Vineri au blocat autostrada care leaga Toulouse de coasta Atlanticului cu un zid de fan. Printre nemultumirile fermierilor se numara o taxa guvernamentala pe combustibilul pentru tractoare, importurile ieftine, problemele de stocare a apei, restrictiile excesive si birocratia.

Fermierii FNSEA au intors indicatoarele rutiere aflate la intrarea in orase si sate din toata tara – in 12.000 de districte dintr-un total de 36.000 – pentru a-si exprima nemultumirea intr-o campanie numita „Umbam in cap”.

Protestele din Franta vin intr-un moment in care presedintele Emmanuel Macron este ingrijorat de sprijinul crescand al fermierilor pentru extrema dreapta inaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Macron a transmis cabinetului sau saptamana aceasta sa acorde o atentie deosebita potentialelor puncte tensionate pentru muncitorii din mediul rural, pentru a incerca sa evite alte demonstratii si o revenire a asa-numitei miscari de protest Vestele Galbene, a declarat un ministru pentru Politico.

In semn de nemultumire crescanda a fermierilor din UE, sute de fermieri romani au organizat si ei proteste in aceasta saptamana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: