Fermierii francezi baga Parisul in stare de „asediu”. Vor sa blocheze toate autostrazile si caile de acces, inclusiv cele catre aeroporturile Roissy si Orly

externe

protest fermieri

Un numar de 15.000 de politisti si jandarmi sunt mobilizati luni pentru a proteja caile de acces in Paris, pentru a impiedica blocadele anuntate de organizatiile agricole incepand cu ora 13.00, relateaza EFE.

Cel putin opt autostrazi care pornesc din capitala (A1, A4, A5, A6, A10, A13, A15 si A16) sunt vizate de Federatia Nationala a Sindicatelor Agricole (FNSEA) si de Tineretul Agricol (JJAA) din regiunea pariziana, doua organizatii care nu au fost de acord cu oprirea protestelor in urma anunturilor guvernamentale de vineri.

„Fac apel la calm si determinare intr-o saptamana in care ne vom confrunta cu tot felul de pericole”, a avertizat seful FNSEA, Arnaud Rousseau, care a dat asigurari ca obiectivul sau „nu este nici violenta, nici provocarea”, ci sa faca presiuni asupra executivului pentru a imbunatati conditiile de viata ale agricultorilor.

O alta organizatie, Coordination Rural, si-a stabilit obiectivul simbolic de a bloca piata internationala de gros de la Rungis (in afara Parisului), considerata cea mai mare din lume pentru produse proaspete.

Guvernul francez, care s-a straduit sa mearga pe teren sa discute cu fermierii, facand numeroase anunturi pentru a calma revolta, a convocat duminica un cabinet de criza pentru a preveni extinderea haosului in cazul unei eventuale blocade a Parisului.

Guvernul doreste in primul rand sa protejeze accesul pe autostrazi catre aeroporturile internationale Roissy si Orly si sa evite blocarea pietei de gros de la Rungis, care aprovizioneaza o mare parte din capitala si regiunea sa.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a ordonat, prin urmare, mobilizarea a 15.000 de membri ai fortelor de securitate pentru a preveni „orice fel de blocaj” in capitala.

Pana in prezent, guvernul a fost deosebit de prudent in ceea ce priveste trimiterea fortelor de politie pentru a dispersa aceste proteste, pe care le-a considerat pasnice, chiar daca infrastructura a fost deja blocata si unele cladiri publice au fost incendiate.

Sub presiunea acestui „asediu” al Parisului, guvernul  lui Emmanuel Macron a sustinut argumentul agricultorilor si a acuzat partenerii europeni, precum Spania si Italia, de „concurenta neloiala”.

„Vom continua sa mergem inainte pentru a lupta impotriva concurentei neloiale. Le impunem fermierilor nostri reguli (fitosanitare) care nu sunt impuse altor (tari)”, a criticat duminica premierul francez Gabriel Attal.

Seful guvernului a mentionat ca cel putin 40% din fructe si legume sunt importate (mai ales din Spania si Italia) din cauza limitarilor de productie prin impunerea unor reguli de mediu adoptate in legislatia franceza. Attal a mai afirmat ca va propune „mai multe masuri” partenerilor sai europeni pentru a proteja suveranitatea alimentara franceza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: