Fetita medievala ingropata cu fata in jos, posibil cu gleznele legate, pentru a impiedica „intoarcerea” sa din mormant

externe

Mormant fata Evul Mediu

Analiza ramasitelor unei tinere din Evul Mediu, care a fost ingropata cu fata in jos si cu gleznele probabil legate intre ele, sugereaza ca cei care au ingropat-o au incercat sa se asigure ca aceasta „nu se va putea intoarce din mormant”, transmite CNN.

Cadavrul tinerei de 15 ani a fost gasit intr-o groapa dintr-o asezare medievala timpurie din apropierea satului Conington din sud-estul Angliei, in comitatul Cambridgeshire, potrivit Muzeului de Arheologie din Londra (MOLA).

Sapaturile au avut loc intre 2016 si 2018, iar ramasitele fetei au fost acum studiate.

In timp ce Anglia medievala timpurie nu avea traditii fixe de inmormantare, era o practica obisnuita la acea vreme ca trupul defunctului sa fie asezat cu fata in sus, a precizat luni MOLA intr-un comunicat de presa.

„Se crede ca a fi ingropat cu fata in jos a fost o expresie sociala de „alteritate”, o practica de inmormantare rezervata persoanelor considerate in afara societatii medievale timpurii”, a precizat MOLA. „Aceasta ii include pe cei care aratau sau actionau diferit de restul comunitatii, pe cei cu un statut social scazut, precum si pe indivizii care au suferit o moarte violenta sau neasteptata”.

Osteologii de la MOLA au gasit dovezi care sugereaza ca fata avea un statut social scazut. Acestia suspecteaza ca a murit brusc sau pe neasteptate, deoarece oasele ei nu prezentau semne de boala lunga si grava.

Au existat dovezi ca a suferit de malnutritie in copilarie, iar analiza coloanei vertebrale a aratat ca avea o boala a articulatiilor coloanei vertebrale, care s-ar fi agravat daca ar fi efectuat munci manuale grele de la o varsta frageda, potrivit comunicatului.

”Aproape sigur ca a fost vazuta ca fiind diferita”

„Aceasta inmormantare ofera o oportunitate interesanta, desi tragica, de a vedea realitatile vietii si ale mortii pentru cei care erau vazuti ca traind la marginea societatii in trecut”, a declarat Don Walker, osteolog la MOLA, in comunicat.

„Probabil ca nu vom sti niciodata cu exactitate cum era vazuta aceasta tanara femeie de catre comunitatea in care a crescut, dar modul in care a fost inmormantata ne spune ca aproape sigur era vazuta ca fiind diferita”, a continuat el.

„Pe langa faptul ca a fost ingropata cu fata in jos pe un hotar, pozitia gleznelor sugereaza ca ar fi putut fi legate impreuna. Acest lucru implica faptul ca comunitatea a luat masuri suplimentare pentru a se asigura ca ea nu se putea „intoarce” din mormant”, a adaugat el.

De asemenea, locul inmormantarii sale sa aiba o semnificatie aparte. Corpul fetei a fost pus intr-o groapa care anterior a adapostit un stalp mare de lemn pentru poarta de intrare a unei incinte, potrivit comunicatului.

Acest lucru avea asemanari cu inmormantarea unei femei, cu fata in jos, tot in santul de delimitare a unei asezari, la sfarsitul secolului al VIII-lea sau al IX-lea, la aproximativ 50 de kilometri distanta de locul in care a avut loc acest caz. Acelei femei, despre care se crede ca a fost executata, ii lipseau bratele, capul, gatul si o parte din coloana vertebrala.

In timp ce inmormantarea in cimitire asociate cu bisericile nu era o practica standard la acea vreme, granitele si hotarele par sa fi fost folosite pentru inmormantari „semnificative sau neobisnuite” in Anglia in acea perioada, potrivit MOLA.

Datarea cu radiocarbon a fost folosita pentru a dezvalui ca fetita a murit intre anii 680 si 880 d.Hr., iar lucrarile arheologice de la fata locului sugereaza ca activitatea asezarii de acolo s-a incheiat in secolele al VIII-lea si al IX-lea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: