Fierbere in Turcia, se cere imperios anularea referendumului din cauza fraudelor. Erdogan nici nu concepe asa ceva

externe

recep tayyp erdogan, turcia

Principala formatiune turca de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a cerut luni anularea referendumului in urma caruia presedintele Recep Tayyip Erdogan isi va extinde prerogativele, respectiva formatiune anuntand ca intentioneaza sa se adreseze inclusiv Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), transmite agentia Reuters, citata de Agerpres.

Vicepresedintele CHP, Bulent Tezcan, a sustinut ca partidul sau a primit din multe regiuni ale Turciei sesizari despre cazuri in care oameni nu au putut vota ori despre buletine de vot numarate in secret. El a calificat de asemenea drept ilegala decizia Inaltei Comisii Electorale de a accepta buletinele de vot pe care oficialii din sectiile de votare nu au aplicat o stampila obligatorie.

Acelasi responsabil al formatiunii CHP a spus ca acest partid va contesta referendumul mai intai adresandu-se autoritatilor turce, si anume Inalta Comisiei Electorala si apoi Curtea Constitutionala, iar daca verdictul acestora nu-l va multumi va fi sesizata Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Dupa numararea a 99,45% din buletinele de vot, 51,37% dintre cei prezenti duminica la urne s-au pronuntat pentru transformarea Turciei intr-o republica prezidentiala, fapt ce va implica extinderea prerogativelor presedintelui Erdogan, care va prelua si atributiile sefului guvernului.

Presedintele Erdogan a avertizat deja partidele de opozitie ca orice ibcercare de constestare a rezultatelor referendumului „va fi in zadar”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: