Primaria Vienei, criticata vehement pe retelele sociale dupa ce a cheltuit 1,8 milioane de euro pentru o fantana-kitsch

externe

Pentru a marca implinirea a 150 de ani de la darea in folosinta a primei retele moderne de canalizare din Viena, primaria capitalei austriece a solicitat unui grup de artisti sa realizeze o fantana arteziana.

Ca atare, grupul Gelatin a proiectat fantana aniversara „WirWasser” (Noi/Apa) in cartierul Sonnwendviertel. Presedintele federal Alexander Van der Bellen, primarul Michael Ludwig, consilierul municipal pentru clima Jurgen Czernohorszky, consilierul municipal pentru cultura Veronica Kaup-Hasler si seful districtului Marcus Franz au dat in functiune in dimineata zilei de marti fantana artezianam scrie cotidianul vienez Heute.

Monumentul este format din 33 de personaje sculptate si are un diametru de 7,5 metri. Potrivit Primariei din Viena, proiectul „Apa Vienei” a costat 1,8 milioane de euro. „Se cuvin mari multumiri orasului Viena, care a finantat fantana jubiliara in intregime”, a declarat liderul de district Marcus Franz (SP).

Fantana a fost construita in doar opt luni. „Este un semn frumos ca reteaua de apa vieneza este acum comemorata cu aceasta fantana aniversara”, a declarat presedintele federal Alexander Van der Bellen la inaugurare. „Timp de 150 de ani, orasul Viena s-a asigurat ca vienezii sunt aprovizionati cu apa potabila de cea mai buna calitate. Apa nu este o marfa obisnuita, ci un bun mostenit care trebuie protejat si tratat in consecinta”, a declarat primarul Michael Ludwig (SP).

Bazinul fantanii aniversare este format din figuri simbolice, au explicat artistii. „Denumirea „WirWasser” inseamna ca stam cu totii aici, intr-un cerc, si tinem si protejam apa impreuna.” Apa din arteziana se ridica la o inaltime maxima de 6 metri, iar un cismea cu apa proaspata pentru trecatori este, de asemenea, integrata in fantana.

Proiectul fantanii este insa controversat, numerosi locuitori ai Vienei considerand-o un kitsch jalnic si semnand petitii pentru impiedicarea construirii ei. Ei considera ca fantana „progresista” nu isi are locul printre superbele fantani sculptate in secolele trecute (vezi imaginile de mai jos), care au facut din Viena una dintre capitalele mondiale ale artei.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: