Firea vrea un Muzeu al Holocaustului in Capitala: „Partile intunecate ale istoriei Romaniei trebuie reamintite”

news

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si-a exprimat sustinerea, joi, pentru infiintarea in Bucuresti a unui Muzeu al Holocaustului si al Istoriei Evreilor, precizand ca acesta „va demonstra lumii ca romanii nu-si uita istoria”, informeaza un comunicat de presa al municipalitatii.

Potrivit sursei citate, aceasta a fost concluzia unei intalniri pe care Firea a avut-o cu reprezentantii Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Radu Ioanid — directorul diviziei de cercetare arhivistica si Paul Shapiro — directorul Centrului pentru Studierea avansata a Holocaustului, precum si cu Dean Thompson, adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti. La intalnire a participat Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”.

„Suntem convinsi de importanta acestui proiect. Il sustin din toata inima, pentru ca va demonstra lumii ca romanii nu-si uita istoria, iar partile sale intunecate trebuie reamintite mereu generatiilor viitoare pentru ca tragediile petrecute sa nu se mai repete. Holocaustul este o pagina neagra a istoriei mondiale, iar Bucurestiul va arata prin crearea acestui muzeu ca sta in puterea oamenilor de azi si de maine sa mearga mai departe, dar sa nu uite ce nu mai poate fi schimbat: suferintele prin care au trecut copiii, femeile si barbatii evrei”, a declarat Gabriela Firea.

In opinia sa, un astfel de muzeu va fi „un semnal de normalitate, de intelegere a valorilor umane, de democratie si, nu in ultimul rand, de reparatie”.

La randul sau, adauga sursa citata, Dean Thompson a aratat ca un muzeu al Holocaustului ar fi „un mesaj extrem de puternic ca Bucurestiul isi recunoaste istoria, nu uita atrocitatile”, iar imaginea orasului, dar si a Romaniei „vor avea enorm de castigat”.

Potrivit lui Radu Ioanid, muzeul de la Bucuresti ar urma sa cuprinda o parte dedicata perioadei atroce a Holocaustului si o alta istoriei poporului evreu.

Primaria Municipiului Bucuresti informeaza ca va incheia cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” un parteneriat dedicat realizarii unui Muzeu al Holocaustului si al Istoriei Evreilor in Capitala. In cadrul parteneriatului, PMB ar putea acorda un sediu in folosinta Institutului ‘Elie Wiesel’, iar acesta va identifica fondurile necesare amenajarii muzeului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: