news

Fiul barbatului atacat de urs: „Nu am vazut urs niciodata asa de aproape de casa. Situatia e scapata total de sub control”

Fiul unui barbat care a fost atacat de urs in satul Pintec, comuna Tulghes, judetul Harghita, relateaza teroarea in care trebuie sa traiasca satenii din cauza acestor animale. El a reusit sa-si salveze tatal dupa ce a luat pusca si a tras de doua ori pentru a speria animalul. 

„S-a intamplat la 50 de metri de gardul curtii”, a povestit Cristian Avarvarei, fiul victimei, pentru publicatia locala Informatia Harghitei. „Mi-am dat seama ca nu putea sa fie decat un urs, ca tata a fost atacat. S-a intamplat la 150 de metri de casa si la 50 de metri de la gardul curtii, si zic mult. L-am auzit urland cu disperare. Era muscat tot de fata, mai ales partea stanga a capului, de picior si de mana”, a povestit Cristian Avarvarei.

Fiu de vanator, Cristian si-a salvat tatal, dupa ce a luat arma din rastel si a tras doua focuri pentru a goni animalul. „Nu am vazut urs niciodata asa de aproape de casa. Am 37 de ani, m-am nascut si am crescut aici, cunosc padurile acestea la metru patrat, dar inca niciodata nu am vazut urs asa aproape de casa, nici in padurile din jur. Am auzit sa fie probleme de partea cealalta a Ceahlaului, in Neamt, oamenii de acolo povestesc ca ursii le-au luat porcii din cotet, pasarile din curti, dar aici nu am avut probleme cu ei pana acum”, a explicat Cristian.

El spune ca situatia se agraveaza de la o zi la alta fiindca ursii s-au inmultit „peste masura” in Harghita, ca si in alte judete. „Nu se mai poate asa, trebuie alocate cote de recoltare, sa se reduca populatia de urs, asta trebuie facut. Acum situatia e scapata total de sub control”, observa barbatul.

„Ce se intampla in ultimul timp e dezastru. Daca ajungem sa nu mai putem iesi la 150 de metri de casa din cauza ursilor in ziua mare, nu noaptea, va dati seama unde s-a ajuns”.

Cristian Avarvarei: „Se tot spune la televizor, peste tot ca s-a taiat padurea, ca de-aia nu mai au loc ursii in paduri. Nu-i adevarat, e aberant ceea ce se spune. In satul nostru, pe vremea lui Ceausescu s-a defrisat in masa, s-a ras tot. Dupa el, s-a impadurit suta la suta. Cei care striga ca se taie ilegal spun prostii, toate vaile astea sunt impadurite, poate sa vina sa vada oricine”.

Tanarul face apel la autoritatile abilitate sa ia masuri urgent, pentru ca altfel „zilnic o sa auzim ca cineva a fost hacuit de urs”. „Va dati seama, e vara, de-acum oamenii umbla la fan, ca trebuie sa-si faca rezerve de iarna pentru animale. Speram ca macar cineva sa se destepte si sa se schimbe situatia. Daca nu se schimba, va fi foarte grav. Pentru tatal meu nu se mai poate schimba nimic, dar macar pentru altii sa se faca ceva”, a mai spus Cristian Avarvarei.

Barbatul atacat de salbaticiune a fost operat la Tg. Mures.

Intr-o postare pe Facebook, Tanczos Barna, ministrul mediului, a afirmat ca este a cincea oara in ultimele trei saptamani cand oameni au fost spitalizati intr-o stare critica in urma unor atacuri ale ursilor: „Responsabilitatea este a noastra. Facem tot posibilul sa cream calea legala pentru interventia imediata”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: urs tulghes

Recent Posts

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

22 de minute ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

O oră ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

19 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

19 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

19 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

9 ore ago