”Foaie verde de urzica/ Barca este gaurita”. Conflict intre Turcescu si Basescu la congresul PMP: „Ce vreti, sa ajung ca Iliescu?”

politica

Eugen Tomac a fost ales sambata, la Congresul extraordinar al PMP, noul presedinte al formatiunii, dupa ce Traian Basescu s-a retras de la conducerea PMP. Anterior, Tomac a ocupat functia de presedinte executiv. De asemenea, deputatul Emil Pascan a fost ales presedinte executiv, iar Constantin Onaca este secretarul general. Basescu a spus ca, fiind condus de doi basarabeni, PMP are drept obiectiv fundamental unirea Romaniei cu Republica Moldova.

”Ce vreti, sa ajung ca Iliescu sa ma tarai prin partid?”, i-a replicat Basescu deputatului Robert Turcescu, care i-a reprosat, in versuri fostului presedinte, plecarea de la varful partidului.

”Foaie verde de urzica/ Barca este gaurita/ Si inca una, zi-le altul/ Ne-a plecat si comandantul”, a spus Turcescu, de la tribuna congresului, retragerea lui Traian Basescu.

Anuntul privind votul a fost facut de Constantin Onaca, acesta neprecizand si numarul voturilor.

“Am convingerea ca barca nu e gaurita. Astea sunt abordari jurnalistice de calitate indoielnica. Am convingerea ca PMP a ramas pe cele mai bune mani si am convingerea ca, avand la varf doi basarabeni, directia paridului va ramane pe obiectivul fundamental pe care il are, acela de realizare a unirii Romaniei cu Republica Moldova. Nu e un obiectiv usor, e un obiectiv greu, iar oamenii din conducere PMP incep batalia pentru acest obiectiv. In ce ma priveste, voi ramane adanc legat de PMP si un puternic sustinator. Eu de astazi vreau sa stiti ca ma simt un om cu responsabilitate pentru PMP, dar parca am un sentiment de eliberare”, a spus Basescu la finalul Congresului extraordinar.

Deputatul PMP Robert Turcescu a declarat in discursul sau de la Congresul extraordinar PMP ca este suparat pe Traian Basescu ca n-a ramas presedinte pana la alegerile parlamentare si ca PMP a facut “erori politice” despre care trebuie sa discute la Congres. El acuza ca una dintre erori este colaborarea PMP cu PSD in Consiliile Locale si Judetene, spunand ca aceste aliante trebuie denuntate. In replica, Traian Basescu a spus ca s-ar fi asteptat de la Robert Turcescu sa mearga pe la organizatiile din tara sa vorbeasca cu oamenii, afirmand ca “totul are o limita”. El a mai spus ca a remarcat discursul dispretuitor al lui Turcescu cu privire la Unire, dar precizeaza ca acesta este un proiect drag lui.

„Eu sunt suparat pe Traian Basescu. Am auzit teoria ca in politica nu mai exista lideri. Credeti ca ar fi reusit sa intoarca Portugalia rezultatul daca nu l-ar fi avut pe Ronaldo in teren? Trebuie sa admitem ca PMP a facut si erori politice despre care trebuie sa vorbim la un Congres. Una dintre marile erori este decizia de a colabora cu PSD in Consilii Locale sau Consilii Judetene. Aceste aliante ar trebui sa fie denuntate cat mai rapid. Decizia de fuziune cu UNPR a fost gresita politic si ne-a costat. Electoratul nostru este unul basist, iar atiutinea noastra confuza in legatura cu modificarea legilor Justitiei ne-a costat si ne va costa din perspectiva electorala. Am auzit de nenocoricirile pe care le face Firea la primarie, dar consilierii nostri ce fac? Sunt suparat pe Traian Basescu ca n-a ramas presedinte pana dupa alegerile europarlamentare. Nu va imbatati cu discursuri sforaitoare! Domnule Basescu, m-as fi asteptat ca in aceasta furtuna politica pe care o traversam sa ramaneti la carma partidului”, a spus Robert Turcescu.

In replica, Traian Basescu a spus ca s-ar fi asteptat de la Robert Turcescu sa mearga pe la organizatiile din tara sa vorbeasca cu oamenii, afirmand ca “totul are o limita”.

“Si eu m-as fi asteptat, ca parlamentar, sa mergeti prin tara si sa vorbiti cu oamenii din organizatii. Si eu m-as fi asteptat ca, in calitate de parlamentar, sa fiti capabil sa va rezolvati problema cu secretara de la Constanta. (…)Totul are o limita, iar eu nu v-am anuntat astazi, domnule Turcescu, v-am cerut convocarea Congresului din octombrie anul trecut. V-am spus ca doresc sa renunt la sefia partidului, ca e momentul unei echipe mai tinere. Ce vreti, sa ajung ca Iliescu sa ma tarai prin partid? Am inteles din discurs dispretul pentru proiectul unionist. Vreau sa va spun penru ca mie mi-e drag si tin la el, am vrut o echipa care sa convinga ca reunificarea tarii este o prioritate. Si unificarea tarii e fundamentala. Va doresc tot binele din lume si nu va luati dupa ce va spun altii: „Ne-a lasat capitanul nostru”. Mai oameni buni, un capitan are si el o licenta care expira”, i-a raspuns Traian Basescu lui Robert Turcescu.

Comentarii: