Focuri de veghe in peste 100 de localitati din Tinutul Secuiesc. Consiliul National Secuiesc solicita din nou autonomie

news

In fiecare an, in ultima duminica a lunii octombrie se sarbatoreste Ziua Autonomiei Secuilor. Si in acest an, focuri de veghe au fost aprinse in peste o suta de localitati din Tinutul Secuiesc, pentru a reitera solicitarea autonomiei, informeaza hirado.hu.

La fiecare dintre focurile de veghe a fost citit proclamatia evenimentului, semnata, ca si in anii precedenti, de Balazs Izsak, presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), initiatorul si organizatorul focurilor de veghe.

Documentul subliniaza ca autonomia teritoriala ar putea fi o garantie a securitatii, pacii si prosperitatii in Tinutul Secuiesc.

De asemenea, se afirma ca populatia Tinutului Secuiesc solicita in continuare autonomia teritoriala chiar si dupa epidemia de coronavirus, dupa toate tensiunile vietii internationale.

„Declaram din nou: autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc este garantia pacii, securitatii si prosperitatii, un cadru legal care garanteaza egalitatea deplina si efectiva pentru cetatenii Tinutului Secuiesc. Vointa si exigentele noastre nu s-au schimbat in ultimele doua decenii. Am dovedit ca, in ciuda obstructiei autoritatilor, am reusit sa actionam la nivel european in interesul Tinutului Secuiesc, deschizand un camp de lupta pe plan international. Mai avem o sarcina in fata noastra: crearea si sustinerea sistemului de auto-organizare a poporului secuiesc, a cartii de identitate secuiesti. Fie ca aceasta seara sa fie un moment in care toti membrii comunitatii sa-si constientizeze aceasta sarcina, ea sa devina pentru toti o experienta personala, o sarcina pe care trebuie sa o realizam impreuna in viitor”, se arata in documentul remis agentiei ungare de presa MTI.

Oamenii s-au adunat in jurul focurilor de veghe la primele ore ale serii. Citirea proclamatiei a fost un element permanent al programelor, dar evenimentul a avut peste tot si un caracter local. In unele cazuri, au luat cuvantul si vorbitori locali, in timp ce in altele aprinderea focurilor a fost insotita de o slujba religioasa sau un program cultural. In unele locuri, focul de veghe a fost inconjurat de husari calare in uniforma, in alte locuri participantii au fost invitati la un gulas la ceaun. In cele mai multe locuri s-a cantat in jurul focului, a declarat unul dintre principalii organizatori al focurilor de veghe, Zoltan Gazda.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: