Foreign Policy: Statele Unite si Rusia se pregatesc sa declanseze APOCALIPSA. Cate arme nucleare detine fiecare

externe

Dupa ce inca o intelegere intre Statele Unite si Rusia privind reducerea armamentului nuclear a cazut, Washington si Moscova stau acum pe un stoc de plutoniu care ar putea fi folosit pentru zeci de mii de arme atomice, isi incepe prestigioasa revista Foreign Policy o analiza pesimista despre evolutia conflictului dintre cele doua superputeri.

La finalul Razboiului Rece, Statele Unite si Rusia au cazut de acord sa elimine tone de plutoniu pentru a se asigura ca acesta nu va fi utilizat in fabricarea bombelor. Insa rusii au anuntat saptamana trecuta ca renunta la aceasta intelegere.

Washington si Moscova au facut pasi mari in reducerea vastelor arsenale nucleare, insa inca sunt indeajuns de multe bombe pentru a se elimina reciproc. Statele Unite, de exemplu, si-au redus stocul de la un varf de 31.255 de arme nucleare in 1967 pana la 4.571 in 2015. S-ar putea spune ca si stocul Rusiei este similar, poate nu chiar atat de modest.

Dupa reducerea numarului de bombe nucleare, atat in SUA cat si in Rusia a ramas plutoniu. Cat timp exista, acesta poate fi din nou folosit pentru armele atomice. Nicio alta tara nu produce acum plutoniu sau nu are bombe cu plutoniu. Intr-o analiza realizata de Princeton University se estimeaza ca stocul de plutoniu din SUA este de 88 de tone, in timp ce in Rusia se afla 128 de tone. O bomba nucleara are nevoie doar de patru kilograme de plutoniu, astfel incat Rusia poate oricand sa fabrice 32.000 de arme nucleare, iar SUA 22.000.

Dupa Razboiul Rece, Statele Unite si Rusia au ajuns sa inteleaga ca stocurile de plutoniu si uraniu imbogatit au ajun sla niveluri imposibil de acceptat. In anul 2000, cele doua tari s-au oferit fiecare sa elimine definitiv 34 de tone de plutoniu. Asta ar fi insemnat ca atat in SUA cat si in Rusia nu -ar mai fi contruit niciodata inca 8.500 de arme nucleare. Era desigur doar o mica bucata din stocul masiv nuclear detinut, insa era un inceput promitator pentru a ne asigura ca nu va mai avea loc o noua cursa a inarmarii.

Si apoi… nimic nu s-a intamplat. Dupa cum vedem, Washington si Moscova se dusmanesc si mai tare, in loc sa fi devenit prieteni. Plutoniul nu este usor de eliminat, iar SUA si Rusia s-au certat la nesfarsit privind modul in care se poate scapa de acest material. In 2007 s-a cerut un nou plan de eliminare, urmat de noi certuri care au adus amendamente planului in 2010, pana cand, saptamana trecuta, Putin a hotarat sa renunte de tot la intelegere.

Si acum suntem in aceasta situatie. Decretul lui Putin afirma ca Rusia nu intentioneaza sa foloseasca plutoniul pentru a fabrica bombe atomice. Dar nu exista niciun motiv sa crezi ca nu va proceda altfel in viitor. Nu exista acum niciun plan despre ce se va intampla. SUA si Rusia vor continua pur si simplu sa stea pe zeci de mii de bombe cu plutoniu pentru un viitor indefinit.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: