Forintul s-a prabusit, la scurt timp dupa lira turceasca. Budapesta cauta acum sa se impace cu UE si ia in considerare aderarea la moneda euro

externe

viktor orban, premier, ungaria

Ungaria ar putea sa solicite aderarea la ERM-2, anticamera zonei euro, in acest an sau anul urmator, a declarat marti ministrul Finantelor, Mihaly Varga, in contextul in care oficialii de la Budapesta incearca sa gaseasca modalitati pentru a opri prabusirea forintului care creeaza pagube economiei, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.

Mihaly Varga a spus ca Executivul de la Budapesta ar putea lua in considerare o solicitare de aderare la mecanismul ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.)., care blocheaza moneda unei tari intr-un interval fix de schimb in raport cu moneda euro, daca si cand va ajunge la un acord referitor la deblocarea fondurilor europene.

Desi Varga a subliniat ca aceasta nu inseamna in mod necesar ca Ungaria va adopta moneda euro in curand, simpla mentionare a unor discutii cu privire la pasi spre moneda unica reprezinta o modificare radicala de pozitie din partea Guvernului condus de Viktor Orban. In repetate randuri, atat premierul Viktor Orban cat si aliatii sai au vorbit despre revizuirea statutului Ungariei de tara membra a Uniunii Europene, din cauza conflictelor cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept.

„ERM-2 este ceva ce orice persoana sanatoasa la cap, care se gandeste la politica fiscala si cea monetara, trebuie sa ia in considerare”, le-a spus marti Mihaly Varga jurnalistilor. Oficialul a adaugat insa ca aderarea la euro nu se afla in prezent pe agenda Guvernului ungar si ca nu este „momentul oportun” pentru asa ceva.

Orice tara care doreste sa adere la ERM-2 are nevoie de aprobarea ministrilor de Finante din zona euro, a Bancii Centrale Europene si a ministerelor si bancilor centrale din tarile non-euro care participa la ERM-2.

Aderarea la ERM-2 ar putea face Ungaria mai competitiva, data fiind expunerea sa pe zona euro, a spus Varga. Acesta a adaugat ca Guvernul de Budapesta examineaza conditiile in care Croatia a aderat la ERM-2, inainte de aderarea sa la zona euro.

Comentariile lui Varga vin dupa ce marti forintul ungar a coborat la un nou minim istoric, agravand pierderile de peste 13% inregistrate de moneda ungara in acest an, care fac din forint a treia moneda emergenta cu cele mai slabe performante, dupa peso-ul argentinian si lira turceasca.

Ultima extindere a zonei euro dateaza din 2015, cand Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Desi toate satele membre UE, cu exceptia Danemarcei, sunt obligate sa adere la zona euro, putine tari fac eforturi serioase pentru a se alatura zonei unice.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: