externe

Fortele ruse ataca cu blindate regiunea Harkov, deschizand un nou front. Ucraina: „Atacurile au fost respinse”

Fortele ruse au lansat vineri dimineata un atac terestru blindat asupra regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, avansand cu 1 km in apropierea orasului de granita Vovciansk, in efortul de a crea o zona tampon, a declarat o sursa militara ucraineana de rang inalt, relateaza Reuters.

Asaltul deschide un nou front in razboi la mai bine de doi ani de la invazia Rusiei. Luptele in zonele de frontiera ale regiunii Harkov au continuat, iar Kievul a trimis mai multe forte in zona ca intariri, a anuntat ministerul apararii intr-un comunicat.

„Aproximativ la ora 5 a.m., a avut loc o incercare a inamicului de a sparge linia noastra defensiva sub acoperirea vehiculelor blindate”, a transmis ministerul.

„Aceste atacuri au fost respinse. Luptele de intensitate diferita continua”, se mai arata in comunicat.

O sursa militara ucraineana de rang inalt a spus ca fortele ruse au avansat 1 km in interiorul granitei cu Ucraina si urmareau sa impinga fortele armate ucrainene pana la 10 km in interiorul Ucrainei. Fortele Kievului incercau sa-i opreasca.

Ucraina a alungat trupele rusesti din cea mai mare parte a regiunii Harkov in 2022, primul an de razboi, dar dupa ce a rezistat contraofensivei Kievului de anul trecut, fortele ruse au revenit la ofensiva si avanseaza incet in regiunea Donetk, mai la sud.

Temerile au crescut in martie cu privire la intentiile Kremlinului in regiunea Harkov, cand presedintele rus Vladimir Putin a cerut crearea unei zone tampon in interiorul teritoriului ucrainean, despre care a spus ca este necesara pentru a proteja Rusia.

De atunci, Harkov, care este deosebit de vulnerabil din cauza apropierii sale de Rusia, a fost tinta atacurilor aeriene care au cauzat daune majore infrastructurii energetice a regiunii.

In Vovciansk, un oras de granita din regiunea Harkov, cu o populatie antebelica de 17.000 de locuitori, care s-a redus la cateva mii, autoritatile au afirmat ca asezarea si zonele invecinate se aflau sub bombardamente masive.

Autoritatile ii ajuta pe civili sa paraseasca zona, a declarat pentru radioul Hromadske Tamaz Gambarasvili, seful administratiei militare Vovciansk.

La mai bine de doi ani de la invazie, Moscova are un impuls pe campul de lupta, iar Ucraina se confrunta cu o lipsa de trupe, stocuri epuizate de obuze de artilerie si o aparare antiaeriana redusa.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

4 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

4 ore ago

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi ar putea declansa cursa curse pentru succesiunea lui Khamenei

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter bulverseaza planurile celor din linia dura…

4 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

2 ore ago