Fost consilier prezidential: „Austria este enclava ruseasca in inima Europei. Coruptie ca la Viena n-o sa gasiti in alta tara europeana, cu exceptia Ungariei”

analize

Gerhard Karner, acceptare, Romania, Bulgaria, Schengen, migranti

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu afirma, intr-o postare legata de opozitia Austriei fata de aderarea Romaniei la Schenghen, ca Austria este o „enclava ruseasca in inima Europei” si ca politicienii austrieci „pur si simplu au vandut statul austriac Moscovei”.

Lazaroiu mai atrage atentia ca „e multa coruptie in Romania, dar coruptie ca la Viena n-o sa gasiti in alta tara europeana, cu exceptia Ungariei. Politicienii austrieci pur si simplu au vandut statul austriac Moscovei”.

„‘Speak softly and carry a big stick; you will go far’, spunea Theodore Roosevelt referindu-se la un stil de diplomatie. Sigur, cand zicea ‘big stick’, el se referea la puterea militara a Statelor Unite, insa, in lumea de azi, ‘big stick’ poate sa insemne multe.

Uniunea Europeana e un club select, al oamenilor cu limbi catifelate si fracuri lungi, dar fiecare poarta la el o bata noduroasa. Noi, neam de ciobani, am zis ca nu se face sa intri in salon imbracat scrobit si sa se ti se vada ciomagul iesind prin frac, la spate. Na, am avut mereu complexul asta, fiindca ne-am luat dupa aparente, am zis mereu ca ‘poate nu meritam’ sau ca ‘suntem intre prieteni’ si n-am avut suficient spirit de observatie cat sa remarcam ca toti ‘prietenii’ astia simpatici, chiar cand rad si se lingusesc intre ei, au grija sa li se vada batele de sub fracuri.

Asa se face ca, azi, am ajuns la mana unui ‘prieten drag’ despre care stiam si noi, cum stia toata lumea, ca este o enclava ruseasca in inima Europei. Ba, mai rau, l-am invitat si in casa si am facut afaceri impreuna, alimentand bugetul Moscovei, sau l-am lasat sa cutreiere prin paduri si sa taie la liber copaci. OMV, Erste, Reiffesen, Schweighofer,… numiti-le voi pe toate.

E multa coruptie in Romania, dar coruptie ca la Viena n-o sa gasiti in alta tara europeana, cu exceptia Ungariei. Politicienii austrieci pur si simplu au vandut statul austriac Moscovei. L-au vandut pe banii luati de ei si acolitii lor din companii. Cum? Am zis au vandut statul austriac? Da, propriu-zis nu exista azi un stat austriac decat cu numele.

Serviciile de securitate ale statului austriac raspund la un singur telefon din Lubyanka. Nu cred ca exista acolo un politician cu influenta care sa nu aiba butoanele la Moscova. Dar banii i-au luat ei, n-au intrat in bugetul Austriei. Ei au luat bani si i-au bagat in buzunar cedand efectiv controlul statului nu la Bruxelles, la Moscova. Deci la ei nu e coruptie la ghiseu sau comisioane pe contracte la stat, ca in Romania, acolo clasa politica a vandut direct controlul statului. Poate fi coruptie mai mare decat asta? Azi, in timp ce vorbim, alte si alte rachete finantate de companiile austriece cad in Ucraina.

Noi ce facem legat de asta, domnilor politicieni? Pentru ca aceiasi politicieni de la Viena si companiile lor ne vor vinde si pe noi la fel cum si-au vandut statul”, a scris Lazaroiu pe Facebook.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a confirmat, marti, ca Austria se opune integrarii Romaniei in Spatiul Schengen.

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu exista o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria si Romania. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranti ilegali neinregistrati in Austria. Asta inseamna ca au sarit granita externa a Uniunii Europene si au ajuns intr-o tara interna, asa cum e Austria. Trebuie intai sa raspundem la aceste intrebari de securitate”, a spus Nehammer la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana.

Problemele de migratie cu care se confrunta Austria nu pot fi imputate Romaniei, a precizat marti ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Acesta reitereaza ca Romania indeplineste toate conditiile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen.

„In mod categoric, tara noastra nu poate fi sanctionata nemeritat si nejustificat pentru aceasta situatie. Nu prin Romania trece fluxul migratoriu si nu Romania este generatoarea acestui flux. Fara doar si poate, Romania indeplineste toate conditiile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen. Rapoartele rezultate in urma celor doua misiuni de evaluare ale Romaniei au fost pozitive si au fost dezbatute in grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentantilor Austriei”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Lucian Bode mentioneaza ca, la ultima intalnire dintre reprezentantii celor doua ministere de interne (Viena, 5 decembrie 2022), statisticile generale prezentate, referitoare la migratie, rute, returnari, inregistrarea migrantilor in sistemele europene, au fost confirmate de partea austriaca.

„I-am reamintit omologului austriac Gerhard Karner faptul ca: la intrevederea noastra din februarie 2022 a sustinut ferm aderarea Romaniei la spatiul Schengen; in timpul Presedintiei franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntara a aplicarii acquis-ului Schengen in Romania; Presedintia ceha a Consiliului Uniunii Europene a anuntat inca din cadrul primelor reuniuni ca una din prioritatile sale este extinderea spatiului Schengen; rapoartele rezultate in urma celor doua misiuni de evaluare voluntara a Romaniei au fost pozitive si au aratat fara echivoc ca tara noastra este pe deplin pregatita sa adere la spatiul Schengen; Austria si-a insusit oficial declaratia statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spatiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferintei ministeriale a Forumului Salzburg de la Bucuresti din 16 noiembrie 2022. Imi mentin afirmatia ferma ca Romania este pregatita si merita sa adere la spatiul Schengen, iar aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spatiul Schengen. Functionarea spatiului Schengen depinde in primul rand de vointa statelor membre de a coopera si colabora eficient si solidar”, subliniaza ministrul Afacerilor Interne.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: