Fost ministru al Economiei: „Cum puteti avea o pensie de 7.000 de lei/luna, in loc de 1.785 lei/luna, cat va promite statul”

news

Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Nasui, sustine intr-o postate pe X, fostul Twitter, ca romanii ar obtine o pensie de patru ori mai mare daca si-ar investi banii „cu un randament de 5%” in loc sa ii depuna in fondul de stat de pensii.

„Pana ajungeti la 65 de ani, veti fi platit 650.000 de lei in sistemul de pensii de stat, adica in pilonul 1.

Daca acesti bani ar fi fost investiti cu un randament de 5% la varsta de pensionare ati avea in cont peste 1.7 milioane de lei.

Asta v-ar garanta un venit de 85.000 lei/an, iar asta fara sa va atingeti de banii acumulati. Adica 7.000 lei/luna.

Statul, in schimb, va promite 1.785 lei/luna, adica putin peste 21.000 lei/an.

Tipic pentru sistemul de stat. Cotizatii mari, pensii mici”, a scris Nasui pe Twitter.

Ministerul Educatiei a lansat in consultare publica, la sfarsitul lunii octombrie, Strategia nationala de educatie financiara pentru perioada 2023-2030. Printre masurile propuse este dezvoltarea unor programe de tipul „Saptamana educatiei financiare” in gradinite si introducerea sau dezvoltarea unor elemente de educatie financiara in materia studiata la nivelul invatamantului primar, gimnazial si liceal.

„Scopul strategiilor nationale de educatie financiara este de a imbunatati abilitatea oamenilor de a gestiona (administra) mai bine finantele personale si de a evita sau cel putin de a diminua stresul financiar si severitatea crizelor financiare la nivel individual si familial. Intr-o lume in care bunurile si serviciile necesare traiului se obtin prin cheltuirea banilor ca moneda de schimb, oamenii au nevoie sa inteleaga, de la varste fragede si pana la finalul vietii, aspecte precum: functionarea mecanismelor economice si financiare sau administrarea eficienta a banilor si luarea unor decizii financiare informate”, scrie proiectul strategiei nationale de educatie financiara.

In plus, strategia urmareste introducerea educatiei financiare si in universitati si implementarea unor programe de educatie financiara destinate profesorilor, precum implementarea unui program national de constientizare, consiliere si sprijin pentru parinti pentru ca ei sa-si poata educa copiii din perspectiva financiara.

De asemenea, strategia nationala de educatie financiara tinteste organizarea de cursuri de educatie financiara, de actiuni si evenimente dedicate educatiei financiare, sub egida „Saptamanii Mondiale a Investitorului” (World Investor Week, WIW), „Saptamanii Mondiale a Banilor (Global Money Week, GMW), „Saptamanii Europene a Banilor” (European Money Week, EMW) si a Zilei Educatiei Financiare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: