Fost ministru, amintiri despre Cumpanasu: „Este genul de lichea produs al prostiei, al fricii si al imposturii celor care ne conduc”

politica

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene in Cabinetul Ciolos, relateaza cum l-a cunoscut pe Alexandru Cumpanasu in vremea in care lucra pentru societatea civila si apoi cand a devenit membru al guvernului.

Ghinea afirma ca Alexandru Cumpanasu a fost inventat de „baietii din sistem”, alaturi de un alt mare „reprezentant al societatii civile”, Victor Alistar. „Ne hlizeam intre noi cum Cumpanasu obtinea pe sub masa fonduri europene anticoruptie de genul cateva milioane de lei ca sa faca o brosura prin care ii invata pe politisti sa nu mai ia spaga. Ma intelegeti, problema Romaniei era ca politistii incercau din toate puterile sa nu ia spaga, dar nu stiau cum sa faca asa ceva”, relateaza Ghinea pe Facebook..

Ajuns in Guvern, Ghinea s-a lovit din nou de Cumpanasu: „In 2016, cand eram inca la Cancelaria guvernului, mi s-au plans cativa ministri ca e unu Cumpanasu care ii bombardeaza cu mesaje si amenintari ca sa se vada cu el, ca exista cumva un obicei al locului ca el sa fie primit cu alai si PR la ministere, cu poza traditionala: Cumpanasi cu ministrul X rezolvand problemele tarii. Numit ministru la Fonduri Europene, i-am ignorat mesajele”.

„Cumpanasu este genul de lichea produs al prostiei, al fricii si al imposturii celor care ne conduc. Din pozele alea isi trage puterea”, este concluzia lui Ghinea.

Postarea integrala:

Cumpanasu a aparut in zona ONG din Bucuresti prin anii in care Uniunea Europeana tot incerca sa determine Romania sa tina promisiunile facute in perioada preaderare privind reforma justitiei si anticoruptie.

Eram o mana de ONG-isti si ziaristi, Nastase a spus atunci ca ne plimbam pe la Bruxelles cu coruptia in gura. Parea inegala lupta. Cand am scris cartea ‘Eu votez DNA’ am fost client la Antena 3 cateva seri la rand. Apoi baietii din sistem si-au dat seama ca cel mai simplu e sa inventeze niste ONG-uri fake in care sa pompeze bani. Asa ca in timp ce noi faceam proiecte si organizam evenimente voluntar sau pe fonduri foarte putine de pe la ambasadele care tineau steagul sus pe subiect, au aparut baieti gen Victor Alistar si Cumpanasu.

Asta din urma a avut cativa ani sediul ONG-ului direct in sediul Ministerului de Interne. Militienii aveau in sfarsit niste baieti din ‘societatea civila’ care sa-i laude. Ne hlizeam intre noi cum Cumpanasu obtinea pe sub masa fonduri europene anticoruptie de genul cateva milioane de lei ca sa faca o brosura prin care ii invata pe politisti sa nu mai ia spaga. Ma intelegeti, problema Romaniei era ca politistii incercau din toate puterile sa nu ia spaga, dar nu stiau cum sa faca asa ceva. Cumpanasu le furniza expertiza: uite asa faci ca sa nu mai iei spaga.

Apoi Cumpanasu avea un talent deosebit de a se trage in poza cu mai marii zilei. Cum se schimba un guvern cum facea turul ministerelor. Isi facuse o coalitie pentru modernizarea Romaniei, o bazaconie, cu fel de fel de rectorate, sindicate, patronate care nu exista decat ca el sa-si faca poze cu ministri, sa dea un comunicat de presa ca a discutat despre problemele globale si esentiale ale tarii.

Asta era talentul sau, cumva pe la limita santajului. In 2016, cand eram inca la Cancelaria guvernului, mi s-au plans cativa ministri ca e unu Cumpanasu care ii bombardeaza cu mesaje si amenintari ca sa se vada cu el, ca exista cumva un obicei al locului ca el sa fie primit cu alai si PR la ministere, cu poza traditionala: Cumpanasi cu ministrul X rezolvand problemele tarii. Numit ministru la Fonduri Europene, i-am ignorat mesajele.

M-a luat pe ocolite, m-am trezit cu un sindicalist de la invatamant ca vrea sa se vada cu mine. M-am vazut cu el, omul era genul de invitat pe la TV sa vorbeasca in numele profesorilor. Abia in intalnire am realizat ca era tot din coalitia aia, cand mi-a transmis ca domnul Cumpanasu e suparat pe mine, ca nu se face asa ceva sa nu te vezi sa faci poza cu domnul Cumpanasu. Mi-a sugerat ca ceva fonduri europene pentru sindicat mi-ar face bine la imagine. I-am spus ca nu inteleg ce vrea sa zica si dupa aia omul ma balacarea cu avant patriotic la televiziune.

Cumpanasu este genul de lichea produs al prostiei, al fricii si al imposturii celor care ne conduc. Din pozele alea isi trage puterea. Cum a fost posibil ca alai de rectori sa devine gogomani in trena lui tine de ceva mental de pupat papucul unuia care pare ca se invarte in cercuri sus-puse, ca poate pica ceva.

Si daca merge sus, ia sa incercam si la nivel local, nu?

Colegii mei de la USR Sector 3 au facut scandal in Consiliul Local cand Robert Negoita i-a dat lui Cumpanasu un contract pe fonduri europene (LINK aici – > https://www.facebook.com/USRsector3/posts/2416640575220742).

Vedeti acolo cateva milioane de lei pentru ca acest impostor sa faca analize peste analize cu impactul deciziilor luate de Primaria Sectorului 3. Bazaconii. Si hai sa ne gandim putin la cum arata sistemul. USR are consilieri locali alesi la Sectorul 3, care primesc cu o seara inainte de sedinta de consiliu local zeci de propuneri de hotarari. Oamenii astia au joburi, sunt platiti mizerabil pentru participarea la sedinta, la filiala USR isi impart membrii intre ei propunerile ca sa ajute cumva consilierii sa voteze informati. Evident, Negoita o face special. In acest timp da milioane de lei, repet, din fonduri europene, pentru ca impostorul Cumpanasu sa faca analize pe deciziile Consiliul Local.

Cat despre tonele de maculatura prin care se scurg fonduri europene din institutii, asta e o problema grava a sistemului la care voi reveni.

Daca Cumpanasu nu se urca ca scroafa in copac acum, o parte a presei il promova in continuare ca mare expert in buna guvernare, SNSPA il platea in continuare ca mare geniu academic si militienii isi faceau in continuare proiectele anticoruptie cu el.

Sau, cine stie, poate ca va continua asa, pare ca in Romania nimic nu te poate compromite.

Mai mult despre: ,

Comentarii: