Fost ministru PSD de Externe: „Este un precedent foarte, foarte periculos solicitarea lui Dragnea de rechemare a lui Maior”

politica

Solicitarea presedintelui PSD, Liviu Dragnea, privind rechemarea in tara a ambasadorului Romaniei in SUA, George Maior, se situeaza in afara oricaror reguli ale diplomatiei, a afirmat luni, la RFI, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

„Solicitarea presedintelui PSD Liviu Dragnea (…) este in afara oricaror reguli ale diplomatiei si creeaza un precedent foarte, foarte periculos. Sa nu uitam ca este vorba despre un candidat care a avut agrementul statului gazda si din acest punct de vedere este de neinteles, pentru cine practica o diplomatie cat de cat civilizata. Se pune intrebarea de ce, nu datorita incalcarii unor reguli in munca de reprezentare in statul respectiv, la un moment dat poate interveni o astfel de modificare. Deci diplomatii romani, spre deosebire de diplomatii din restul lumii, trebuie sa stie ca sunt dependenti de sedintele de partid si mai putin de munca lor diplomatica?”, a afirmat Cristian Diaconescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, procedura de trimitere la post a unui ambasador si, implicit, cea de revocare, nu are absolut nimic in comun cu discursul politic si cu decizia politica si nici nu ar trebui sa se intample asa ceva.

„Asta ar insemna ca ambasadorii nostri trebuie sa stie faptul ca misiunea lor incepe si se sfarseste atunci cand politicul decide, ca si cum ei ar reprezenta partide politice in exterior si nu Romania, ceea ce este o aberatie grosolana… Daca diplomatii se subordoneaza partidelor politice, din acel moment nu se mai poate discuta despre relatii internationale cat de cat coerente’, a argumentat Diaconescu.

Intrebat daca, in opinia sa, ambasadorul roman si-a depasit atributiile comentand scrisoarea pe care Rudolf Giuliani a trimis-o autoritatilor de la Bucuresti, Diaconescu a aratat ca astfel de evaluari se fac numai de catre Ministerul de Externe.

„Daca ai apucat sa-ti dai cu parerea, ca partid politic, practic ai anulat argumentele pe baza carora s-ar realiza o astfel de evaluare. Regulile Conventiei de la Viena privind dreptul diplomatic si consular, cutuma internationala si multe alte reguli diplomatice clare, unele cu o vechime de 2-3.000 de ani, spun exact pe ce parametri se pot face evaluarile ambasadorilor. Probabil ca pe unii la partid, la un moment dat, ii deranjeaza o serie de afirmatii, dar, repet, nu exista nicio alta institutie care sa fie acreditata pentru o evaluare profesionala. Deci faptul ca un politician sau altul este deranjat, evident poate face obiectul unei verificari in cadrul ministerului de Externe, si apoi ministerul de Externe poate spune daca respectivul diplomat si-a incalcat atributiile”, a adaugat fostul sef al diplomatiei.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca premierului Viorica Dancila i s-a cerut sambata, la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD de la Neptun, sa fie demarata procedura pentru rechemarea in tara a ambasadorului Romaniei in SUA, George Maior.

„Inca o solicitare transmisa doamnei prim-ministru, acum la grupurile parlamentare – ca domnul Melescanu sa porneasca procedura de rechemare in tara a ambasadorului Maior (…) S-a cerut doamnei prim-ministru ca sa-i ceara domnului ministru Melescanu sa declanseze procedura de rechemare a domnului ambasador George Maior din Statele Unite ale Americii in Romania, procedura care inseamna ministru de Externe, prim-ministru, presedinte (…) Daca domnul ministru Melescanu va analiza ca din punct de vedere diplomatic, juridic (…) nu este oportun, o sa discutam in coalitie”, a declarat Dragnea, dupa sedinta CExN a Partidului Social Democrat si reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD, care au avut loc sambata la Neptun.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: